I dërguari britanik për Ballkanin Perëndimor, lordi Stuart Peach, ka thënë se pret një marrëveshje gjithëpërfshirëse, përfundimtare, ligjërisht të detyrueshme për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, si dy vende fqinje.

Peach ka theksuar për mediat serbe se të dyja palët duhet t’i përmbushin të gjitha obligimet e marra gjatë dialogut dhe shtoi se një prej tyre është edhe Asociacioni i komunave me shumicë serbe dhe se Kosova dhe Serbia nuk duhet ta shohin këtë si një lëshim apo kërcënim për pozicionin e tyre, por si një pjesëmarrje konstruktive dhe të përgjegjshme në dialog, transmeton Telegrafi.

“Si Kosova ashtu edhe Serbia duhet t’i përmbushin obligimet e tyre të marra gjatë dialogut. Asociacioni i komunave me shumicë serbe është një nga ato elemente të paplotësuara, por nuk duhet të pengojë zbatimin e të tjerëve. Se si do të duket Asociacioni kur të krijohet është një çështje për palët në dialog”, tha ai.

Reklama
Reklama

Peach tha se pret një marrëveshje gjithëpërfshirëse, përfundimtare, ligjërisht të detyrueshme për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës si dy vende fqinje, duke theksuar se të dyja palët kanë obligim ndaj qytetarëve të tyre që të vazhdojnë bisedimet dhe të punojnë në hapa praktikë drejt normalizimi i marrëdhënieve.

“Gjëja më e rëndësishme është që kjo marrëveshje duhet të jetë e pranueshme për qytetarët e Kosovës dhe Serbisë dhe duhet të sjellë përfitime afatgjata për ta, si dhe për gjithë rajonin. Është në dorën e liderëve të Serbisë dhe Kosovës që të bien dakord për formatin dhe përmbajtjen e saktë të asaj marrëveshjeje”, tha Peach, duke potencuar se për një marrëveshje të qëndrueshme nevojiten “vullnet dhe guxim politik”. /Telegrafi/