Coca-Cola HBC (CCH) njoftoi sot një angazhim për të arritur emetime zero në të gjithë zinxhirin e saj deri në vitin 2040.

Përmes një synimi ekzistues, të miratuar e të bazuar në shkencë, deri në vitin 2030 kompania do të zvogëlojë emetimet në fushat 1,2 dhe 3 me 25%, me një ulje të mëtejshme 50% në dekadën në vijim. Për të adresuar 90% të emetimeve në fushën 3 që rezultojnë nga veprimet e palëve të treta, Coca Cola HBC do të zgjerojë qasjen e saj ekzistuese të partneritetit me furnizuesit. Kudo që emetimet nuk mund të eliminohen plotësisht, biznesi do t’i zbusë ato duke investuar në masa të tjera të mbrojtjes së klimës.

Duke komentuar njoftimin, Zoran Bogdanovic CEO i Coca-Cola HBC tha, “Ky angazhim është destinacioni përfundimtar i një udhëtimi që kemi filluar shumë vite më parë. Ai është plotësisht i harmonizuar me filozofinë tonë për të mbështetur zhvillimin socio-ekonomik të komuniteteve tona dhe për të pasur një ndikim më pozitiv në mjedis. Të dyja janë pjesë përbërëse e rritjes sonë të ardhshme. Megjithëse ende nuk i kemi të gjitha përgjigjet, plani ynë, historia dhe qasja e partneritetit na japin besim se do t’ia dalim”.

Një plan i fuqishëm

Për të arritur qëllimin e saj Coca-Cola HBC do të:

  • Investojë 250 milionë euro në nismat për zvogëlimin e emetimeve deri në vitin 2025
  • Dekarbonizojë operacionet e mëtejshme të drejtpërdrejta duke kaluar në energji elektrike të rinovueshme 100% dhe burime të ulëta të energjisë me karbon përmes përmirësimeve të vazhdueshme dhe inovacioneve në efikasitetin e energjisë
  • Përshpejtojë udhëtimin e saj në një qasje më rrethore, më të ulët të paketimit të karbonit duke rritur përdorimin e  rPET, duke miratuar opsione pa pako dhe pako që mund të rimbushen, duke hequr plastikën në paketimin sekondar
  • Sigurojë ftohës me efikasitet energjie dhe eko-miqësor
  • Ulë emetimet nga përbërësit bujqësorë
  • Zbatojë programin “Flota e Gjelbër” për të kaluar në alternativa të ulëta dhe pa karbon

Një rekord i fortë gjurmësh

Coca-Cola HBC ishte një nga kompanitë e para që u angazhua dhe arriti objektivat e bazuara në shkencë. Në dekadën e fundit, kompania ka përgjysmuar emetimet e saj direkte dhe plani i reduktimit të CO2 në 2030 tashmë është nënshkruar dhe miratuar në rrugën 1.5 gradë. Në Mars 2021, Coca-Cola HBC u vlerësua si kompania më e qëndrueshme e pijeve në botë nga Indeksi i Qëndrueshmërisë Dow Jones për herë të 5-të në 7 vitet e fundit, duke arritur pikën e saj më të lartë ndonjëherë. Ajo gjithashtu renditet në mesin e performuesve kryesorë të qëndrueshmërisë në standardet e ESG si CDP, MSCI ESG dhe FTSE4.

Një Qasje Partneriteti

“Ne jemi të kënaqur që punojmë sëbashku me klientin tonë Coca-Cola HBC në objektivat tona të përbashkëta të reduktimit të emetimeve të gazrave serë në vitin 2030 dhe aspiratat afatgjata në zero. Duke punuar si ekip, ne do të përpiqemi të përgjysmojmë gjurmën e produktit të karbonit në kanaçet e pijeve në 2030. ” – Kathleen Pitre, Zyrtare Kryesore Tregtare dhe Qëndrueshmërisë, Ball Corporation.

“Crown është krenare që është një partner furnizues i Coca-Cola HBC dhe me angazhimin e saj për qëndrueshmërinë. Qëllimet e tyre të reja ambicioze të qëndrueshmërisë përputhen me nismat tona, duke përfshirë objektivat e bazuara në shkencë, dhe ne jemi plotësisht në bord për këtë udhëtim.”,-Dr. John M. Rost, Zëvendës President, Sustainability & Regulatory Affairs, Crown Holdings, Inc Me.

“Meqenëse Tetra Pak gjithashtu ka një objektiv zero dhe SBTi miratoi 1.5o objektiva të përafruar për 2030.Ne me padurim  presim të punojmë me Coca-Cola HBC për të zvogëluar emetimet e gazrave serrë dhe së bashku të arrijmë qëllimet tona të përbashkëta.” – Markus Pfanner, Nënkryetar i Sustainability Tetra Pak.

Angazhimi i ri miratohet gjithashtu nga koalicioni “We mean Business” dhe Coca-Cola HBC i është bashkuar listës së kompanive që mbështesin nismën “Gara në Zero”.