Ka pasur mjaft kërkime se si zbulohen gënjeshtrat, por cilët njerëz janë më të suksesshëm në mashtrim?

Në studimet e hershme, kërkuesit shqyrtuan personalitetin dhe aftësinë për të gënjyer me sukses. Ata mblodhën një sërë masash personaliteti për pjesëmarrësit e hulumtimit, të cilët më pas u filmuan duke thënë gënjeshtra dhe të vërteta. Më pas atyre iu treguan videokaseta të pjesëmarrësve të tjerë dhe secili u përpoq të gjente gënjeshtrat dhe të vërteta.

Ja çfarë gjetën studiuesit:

Personat që ishin gënjeshtarët më të suksesshëm ishin tipa shumë të sigurt, dominues dhe me fat. Gënjeshtarët më pak të suksesshëm ishin nervozë, të shqetësuar dhe të turpshëm.

Sidoqoftë, shumica e suksesit të gënjeshtarëve të sigurt ishte për shkak të faktit se ata thjesht dukeshin më të sinqertë në përgjithësi – pavarësisht nëse gënjenin apo thonin të vërtetën.

Kur analizuan sinjalet specifike joverbale që lëshuan pjesëmarrësit, u zbulua se sugjerime të caktuara kishin më shumë gjasa të gjykoheshin si tregues të vërtetësisë – shprehje të këndshme të fytyrës, të folurit më shpejt, kontakt më të madh me sy dhe gjeste të këndshme. Shenjat e tjera të nervozizmit, të tilla si prekja e vetes dhe shqetësimet e të folurit (“ëm” dhe “hmm”), u gjykuan si “mashtruese”.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se gënjeshtarët më të suksesshëm kishin më shumë të ngjarë të merrnin rezultate të larta në masat e të qenit social apo të pëlqyer nga shoqëria.

Njerëzit me aftësi sociale të mira, ishin më të mirë në menaxhimin e emocioneve – prandaj edhe shiheshin si më të sinqertë, citon Anabel.

Ky hulumtim është në përputhje me një tjetër studim të Psychology Today, që thotë se njerëzit “manipulues, të shoqërueshëm, dhe personat e shqetësuar me menaxhimin e përshtypjeve”, gënjejnë më shumë.

Pra, përfundimi është ky: Gënjeshtarët më të suksesshëm janë të shoqërueshëm, të aftë në situata sociale dhe të aftë të duken pozitivë dhe të sigurt, duke shprehur sugjerime joverbale që i bëjnë ata të duken edhe më të besueshëm. Ata që janë më të motivuar për të gënjyer janë manipulues dhe shqetësohen për të lënë një përshtypje pozitive te të tjerët.

/Telegrafi/