Një studim i ri zbulon se si truri i qenit përpunon fjalitë – dhe nuk është shumë ndryshe nga i yni!

Ndërsa flasim me qentë tanë, të dy pjesët e fjalive (ato që themi ne) dhe intonacioni (si i themi ato) përmbajnë informacion për trurin e qenit.

Kur themi “ulu” , qentë tanë ulen. Kur i lavdërojmë me zë të lartë, ata priren të vërejnë qëllimin tonë pozitiv. Por ne dimë shumë pak për atë që po ndodh në trurin e tyre gjatë këtyre ndërveprimeve.

Studiuesit hungarezë matën aktivitetin e trurit të qenit përmes një makine fMRI. Qentë ishin zgjuar gjatë gjithë studimit dhe dëgjuan fjalë të njohura lavdërimi dhe fjalë të panjohura neutrale të folura me intonacione lavdëruese dhe neutrale.

Rezultatet zbuluan se truri i qenve, si yni, e përpunon fjalimin në mënyrë hierarkike: intonacioni së pari, pastaj fjalët e njohura. /Telegrafi/