Ekzistojnë 13 vitamina thelbësore, të cilat klasifikohen në dy grupe: vitamina të tretshme në ujë (vitamina C dhe vitaminat e kompleksit B) dhe vitamina të tretshme në yndyrë (vitamina A, D, E dhe K)

Kur trupit i mungojnë vitaminat esenciale, kjo mund të çojë në probleme të ndryshme shëndetësore.

Disa prej pasojave më të zakonshme të mungesës së vitaminave janë këto:

Sistem i dobët imunitar: Vitamina C dhe vitamina D janë thelbësore për funksionimin e duhur të sistemit imunitar. Mungesa e këtyre vitaminave mund ta dobësojë atë, duke na bërë atë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve dhe sëmundjeve.

Anemia: Hekuri dhe vitamina B12 janë thelbësore për formimin e qelizave të kuqe të gjakut. Mungesa e këtyre vitaminave mund të shkaktojë anemi, një gjendje në të cilën trupi nuk ka mjaftueshëm qeliza të kuqe të gjakut për të transportuar oksigjen në inde.

Reklama
Reklama

Cilat vitamina mungojnë nëse ju bien flokët, ju mpihen duart apo keni ngërçe në stomak – çfarë duhet patjetër të hani Cilat vitamina mungojnë nëse ju bien flokët, ju mpihen duart apo keni ngërçe në stomak – çfarë duhet patjetër të hani

Shëndeti i dobët i kockave: Vitamina D dhe kalciumi janë thelbësore për zhvillimin dhe mirëmbajtjen e kockave të forta. Mungesa e tyre mund të çojë në osteoporozë, një gjendje në të cilën kockat bëhen të dobëta dhe të brishta.

Probleme me shikimin: Vitamina A është thelbësore për shikim të mirë. Mungesa e saj mund të sjellë probleme me shikimin.

Problemet e lëkurës: Vitamina E është e rëndësishme për një lëkurë të shëndetshme dhe plot shkëlqim.

Dëmtimi i nervave: Vitamina B12 dhe vitaminat e tjera të kompleksit B janë thelbësore për funksionimin e duhur të sistemit nervor. Mungesa e këtyre vitaminave mund të shkaktojë dëmtim nervor, duke çuar në mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash dhe simptoma të tjera.

Reklama
Reklama

Shërimi i vonuar i plagëve: Vitamina C është thelbësore për formimin e kolagjenit, një proteinë që është e rëndësishme për shërimin e plagëve.

Dobësia e muskujve: Kaliumi dhe magnezi janë thelbësorë për funksionimin e duhur të muskujve.

Shtatë problemet shëndetësore që lidhen me mungesën e shtatë vitaminave kryesore Shtatë problemet shëndetësore që lidhen me mungesën e shtatë vitaminave kryesore

Lodhja: Vitaminat B1, B2, B3 dhe B6 janë të rëndësishme për prodhimin e energjisë në trup. Mungesa e këtyre vitaminave mund të shkaktojë lodhje apo dobësi, citon Anabel.

Njerëzit nuk mund të marrin të gjithë vlerat ushqyese me dietën e tyre, kjo jo vetëm falë regjimit ushqimor, por edhe stilit të jetesës në përgjithësi. Prandaj, shpesh u drejtohemi suplementeve, për të përmbushur këto “boshllëqe” vlerash ushqyese.

Reklama

Sidoqoftë asnjë suplement nuk zëvendëson ushqimin dhe një dietë të shëndetshme e të ekuilibruar. /Telegrafi/

Reklama