LAJMI I FUNDIT:

Çfarë është varësia seksuale dhe si zgjidhet?

Çfarë është varësia seksuale dhe si zgjidhet?

Ekziston një mosmarrëveshje e përhapur nëse hiperseksualiteti vjen nga mungesa e kontrollit të impulsit, një nxitje seksuale më e lartë se mesatarja, një kombinim i dy faktorëve, ose konflikti i brendshëm i dikujt me një kod moral që ndalon aktivitetin seksual

Reklama

“Çrregullimi i sjelljes seksuale të detyrueshme” u shtua në Klasifikimin Ndërkombëtar të Sëmundjeve të Organizatës Botërore të Shëndetit (ICD-11), duke përshkruar aktivitetet përfshirë seksin e rastësishëm me partnerë të shumtë, shpesh të panjohur, dhe përdorimin e stimulimit seksual telefonik ose shërbimeve të bisedave seksuale në internet.

Por vendimi i OBSH-së ka qenë i diskutueshëm dhe shumë psikologë besojnë se koncepte të tilla si hiperseksualiteti thjesht përshkruajnë probleme të perceptuara në rregullimin e mendimeve dhe sjelljeve të lidhura me seksin.

Nëse jeni të varur nga seksi, keni nevojë për më shumë marrëdhënie seksuale që të ndiheni të kënaqur. Kjo varësi mund t’ju shqetësojë në punë, hobi dhe marrëdhënie me familjen dhe miqtë.

Një shpjegim që shpesh përdorin ekspertët thotë se varësia seksuale është çdo sjellje seksuale që del jashtë kontrollit. Pas eksitimit që sjell seksi, vjen një humor i keq. Disa shenja tipike janë:

▪ Turpi
▪ Pendimi
▪ Ndërgjegjja
▪ Shqetësimi për sjelljen e dikujt
▪ Ndjenja e pafuqisë, e bllokuar nga nevojat e veta

Mënyra e vetme që të varurit nga seksi të heqin qafe këto ndjenja është përmes një marrëdhënieje tjetër seksuale, kështu që ata po kërkojnë më shumë seks.

Simptomat e varësisë seksuale gjithashtu mund të jenë:

▪ Disa lloje të sjelljeve të tilla si seksi i shpeshtë rastësor, një numër i madh i aferave kur jeni tashmë në një lidhje, ose marrëdhënie me rrezik të lartë.
▪ Përdorimi i tepërt i pornografisë
▪ Shqetësimi për veprimet e tyre
▪ Dëshira për të ndryshuar zakonet seksuale
▪ Ju nuk mund të ndaleni, edhe pse dëshironi
▪ Përdorni seksin për t’u marrë me probleme të tjera
▪ Keni nevojë për më shumë seks për të ndjerë të njëjtën kënaqësi
▪ Ndiheni shumë keq dhe ndiheni fajtorë pas lidhjes
▪ Ju kaloni shumë kohë duke planifikuar ose praktikuar seks
▪ Ju mungojnë ngjarjet e rëndësishme në jetën shoqërore për të pasur më shumë kohë për seks

Pasojat që ndodhin për shkak të varësisë seksuale lënë shkatërrim, ato mund të prishin marrëdhënie të rëndësishme, dhe ato mbartin rrezikun e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme dhe shtatzënive të padëshiruara.

Depresioni është i zakonshëm në mesin e të varurve nga seksi (madje mund të jetë një arsye për varësinë nga seksi ose ta bëjë problemin më keq) dhe një në pesë njerëz mendojnë për vetëvrasje.

Mund të jetë shumë e vështirë të pranosh varësinë nga seksi dhe të kërkosh ndihmë. Shumë nga këta të varur ndiejnë turp të madh për sjelljen e tyre dhe ngurrojnë të flasin për të. Por pak mund të ndryshojnë zakonet e tyre pa ndihmën profesionale që mund të shpjegojë shkaqet e varësisë dhe të krijojë një mënyrë për ta kuruar atë.

Identifikimi i problemit do të ishte hapi i parë. Pastaj bisedoni me një mjek ose psikolog. Pavarësisht nëse varësia seksuale është një varësi e vërtetë ose një formë e sjelljes kompulsive, qasja kryesore ndaj trajtimit është e njëjtë, e përbërë nga terapi psikologjike dhe, në veçanti, terapi për sjelljen njohëse, e cila përfshin studimin dhe kuptimin e kësaj gjendjeje dhe mënyrat në të cilat ajo mund të ndryshojë.