Për një dekadë, Bitcoin Fog u ofroi përdoruesve të kriptovalutave fshehjen e burimeve dhe destinacioneve, duke e bërë atë një nga institucionet më të shquara të ekonomisë në rrjetin e errët.

Shërbimi i të Ardhurave të Brendshme të SHBA-së (IRS) tha se më në fund kishte identifikuar administratorin ruso-suedez që qëndron prapa sistemit dhe e akuzoi atë për pastrimin e qindra miliona dollarëve në bitcoin, shumica e të cilave përfunduan në tregun e errët të ilaçeve. Çfarë e tradhtoi atë? Gjurmoni transaksionet e veta dixhitale dhjetë vjeçare.

Autoritetet amerikane arrestuan, Roman Sterling në Los Angelos dhe e akuzuan atë për pastrim të më shumë se 1.2 milion bitcoin, me vlerë 336 milionë dollarësh në kohën e transaksioneve, gjatë 10 viteve që pretendonte se drejtonte Bitcoin Fog.

Sipas Departamentit të Hetimit Penal të IRS-ë, Sterlingov, një qytetar i Rusisë dhe Suedisë, lejoi përdoruesit të bashkonin transaksionet e tyre me ato të të tjerëve për të parandaluar ndonjë person nga gjurmimi i pagesave të tyre, raporton theverge.

Ai ngarkoi komisione prej 2 deri në 2.5 për qind për këto transaksione. Në total, Sterling, një llogarat i IRS, fitoi bitcoin me vlerë rreth 8 milionë dollarë, bazuar në kursin e këmbimit në kohën e çdo transaksioni. Ironikisht, transaksionet e vitit 2011, të cilat Sterling pretendohet se i ka përdorur për të pritur serverë Bitcoin Fog, duket se kanë tërhequr IRS, transmeton Telegrafi.

Bitcoin Fog ishte ende në internet të martën, por nuk është e qartë nëse dikush e mirëmban ueb-faqen. Historia nga ankesa penale kundër Sterling fillon me themelimin e tij të një faqe në internet në fund të vitit 2011, të cilën e promovoi me pseudonimin Akemashite Omedetou, një frazë japoneze që do të thotë “Gëzuar Vitin e Ri”. Në një postim në forumin BitcoinTalk, Omedetou reklamoi se Bitcoin Fog “kombinon bitcoins tuaj me përdorues të tjerë” dhe se “ajo mund të eleminojë çdo mundësi të gjetjes së pagesave tuaja, duke e bërë të pamundur të provoni ndonjë lidhje midis një depozite dhe një pagese brenda tonë shërbim “.

Nga 336 milionë dollarët që Bitcoin Fog pastroi sipas procesit gjyqësor, të paktën 78 milionë dollarë janë grumbulluar gjatë viteve në uebfaqe të ndryshme të errëta që shesin narkotikë, të tilla si Silk Road, Agora dhe AlphaBay. Duket se në vitin 2019, IRS përdori agjentë të fshehtë për transaksione me Bitcoin Fog. Në një rast, ai i dërgoi mesazhe një administratori Bitcoin Fog, në të cilin deklaroi qartë se shpresonte të pastronte të ardhurat nga shitja e ekstazës. Bitcoin Fog kryente transaksione të atij përdoruesi pa reagim, raporton newsline.

Megjithatë, më interesant është raporti IRS se si u gjet Sterling, duke përdorur të njëjtën lloj analize blockchain që shërbimi i tij vetë duhet të kishte anashkaluar. Sterling thuhet se pagoi për mbajtjen e serverit Bitcoin Fog në një moment në 2011 duke përdorur monedhën dixhitale tashmë të shuar Rezerva e Lirisë. Provat e Blockchain identifikojnë blerjen e Rezervës së Lirisë nga Sterling me bitcoins. Ai së pari shkëmbeu euro për bitcoin në ish shkëmbimin e kriptovalutave Mt. Gox, pastaj i zhvendosi ato bitcoins në adresat e ardhshme dhe më në fund i shiti ato në një tjetër zyrë shkëmbimi për Liberty Reserve, të cilën do të përdorë për të ngritur një domen Bitcoin Fog.

Bazuar në monitorimin e këtyre transaksioneve financiare, shumat e IRS-ë, llogaritë në Mt. Gox i cili përdori adresën e shtëpisë dhe numrin e telefonit të Sterling, dhe madje edhe një llogari të Google që përmbante një dokument në gjuhën ruse në Google Drive të saj që ofronte udhëzime se si të maskosh pagesat e bitcoin. Ai dokument përshkroi me saktësi hapat që pretendohet të ketë marrë Sterling për të blerë fonde të Rezervës së Lirisë. /Telegrafi/