Angela Merkel iu drejtua publikut gjerman pasi ra dakord për një bllokim në një takim me kryeministrat federalë, i cili hyn në fuqi të hënën, 2 nëntor.

Masat e reja, të cilat do të zgjasin katër javë dhe do të hyjnë në fuqi më 2 nëntor, përqendrohen kryesisht në zvogëlimin e kontakteve personale të qytetarëve dhe përfshijnë mbylljen e restoranteve dhe kufizimet në tubime në jetën private dhe publike si dhe ndalimin e udhëtimeve turistike, raporton die welt.

“Nëntori do të jetë muaji i investimeve kombëtare të të gjitha përpjekjeve”, tha kancelarja gjermane pas një takimi midis qeverisë dhe përfaqësuesve të shteteve federale për të diskutuar masat e reja kundër përhapjes së coronavirusit.

Kancelarja tha se takimi, duke pasur parasysh rritjen drastike të numrit të infeksioneve të reja, u zhvillua në një atmosferë “shumë serioze”, transmeton Telegrafi.

“Sot është një ditë e vështirë për ata që marrin vendime”, tha kancelarja, por shtoi se vendimet nuk mund të shtyhen. “Është mjaft e qartë që ne duhet të veprojmë tani. Mjeti më i rëndësishëm është monitorimi i kontakteve. Por autoritetet shëndetësore tani janë në prag të garantimit se ky monitorim do të ndodhë. Ekziston rreziku i humbjes së kontrollit. Kjo është arsyeja pse na duhet një përpjekje tjetër kombëtare në nëntor”, tha ajo.

Sipas masave të reja rigoroze, të cilat hyjnë në fuqi të hënën, do të jetë e mundur të grumbullohen maksimumi dhjetë persona. Restorantet dhe kafenetë gjithashtu duhet të jenë të mbyllura për mysafirët, por mund të punojnë sipas sistemit “merre me vete”. Përjashtimet janë mensat. Kjo masë duhet të zgjasë gjithë nëntorin.

Virologu gjerman tregon opsionin më të mirë për ta luftuar coronavirusin Virologu gjerman tregon opsionin më të mirë për ta luftuar coronavirusin

Dyqanet do të qëndrojnë të hapura, por me një kufi prej një konsumatori në 10 metra katrorë. Audiencat nuk do të lejohen në ndeshjet e Bundesligës, e cila është gjithashtu një masë që duhet të zgjasë gjithë nëntorin. Shkollat dhe kopshtet do të mbeten të hapura. /Telegrafi/