Të dhënat tregojnë se meshkujt jetojnë më shkurt, sëmuren më shpesh, konsumojnë më shumë alkool dhe substanca psikoaktive

Kur kësaj i shtohet fakti që burrat bëjnë punë më të vështira dhe më të rrezikshme dhe shkojnë më rrallë te mjeku, nuk është për t’u habitur që ata jetojnë edhe pesë vjet më pak se gratë.

Hulumtimet tregojnë se pothuajse 100.000 burra vdesin para moshës 75- vjeç çdo vit, krahasuar me 60.000 gra.

Sipas studimeve të fundit nga Britania e Madhe, gjithsej 22 për qind e meshkujve vdesin para moshës 65-vjeçare, krahasuar me 13 për qind të femrave dhe 42 për qind vdesin para moshës 75-vjeçare, krahasuar me 26 për qind të femrave.

Reklama

Megjithatë, statistikat janë inkurajuese sepse tregojnë se meshkujt e lindur në vitin 2006 do të jetojnë 3.6 vjet më shumë dhe femrat 1.9 vjet më shumë se ata të lindur më 1990.

Reklama

Për të përmirësuar shëndetin e tyre dhe për të parandaluar vdekjen e parakohshme, burrat duhet të shkojnë rregullisht në këto kontrolle parandaluese:

Kolonoskopia

Ekzaminimi i zorrës së trashë është shumë i rëndësishëm, sidomos pas moshës 50-vjeçare, sepse kanceri i zorrës së trashë është një nga sëmundjet malinje më të shpeshta dhe i prek shumë më shpesh meshkujt sesa femrat.

Një nga arsyet është se meshkujt e thërrasin mjekun shumë vonë pas simptomave dhe shkojnë më rrallë në kolonoskopi. Nëse ka paradispozicion familjar për këtë sëmundje vicioze, duhet të shkoni për kolonoskopi pas moshës 30-vjeçare.

Reklama

Sëmundje seksualisht të transmetueshme

Testimi për sëmundjet seksualisht të transmetueshme është i rëndësishëm, sepse ato mund të fshihen në trup për një kohë të gjatë, madje mund të shkaktojnë vdekje të parakohshme.

Reklama

Është e rëndësishme të theksohet se të gjithë njerëzit, veçanërisht burrat që janë më të prirë për liri më të mëdha seksuale, midis moshës 16 dhe 65-vjeç, duhet të testohen për HIV dhe hepatit të paktën një herë në jetën e tyre, dhe më shpesh nëse kanë pasur marrëdhënie seksuale. marrëdhënie pa mbrojtje.

Pesha e trupit

Megjithëse shumica e njerëzve nuk kanë nevojë për një mjek për të vërejtur obezitetin, është mirë që mjeku të llogarisë indeksin e masës trupore ose BMI-në.

Reklama

18.5 deri në 24.9 konsiderohet normale, ndërsa çdo gjë mbi këtë mbart një rrezik më të lartë dhe nevojën për ekzaminime më të shpeshta mjekësore.

Niveli i kolesterolit

Shoqata Amerikane e Zemrës këshillon që meshkujt pas moshës 20-vjeç duhet të kontrollojnë rregullisht nivelin e kolesterolit në gjak çdo gjashtë vjet. Sipas mjekëve, kjo vlerë është një tregues i rëndësishëm i gjendjes së enëve të gjakut, si dhe rrezikut për goditje në tru dhe atak në zemër.

Reklama

Meshkujt kanë shumë më tepër gjasa të vuajnë nga sëmundjet e zemrës dhe shumica e tyre trajtohen me sukses nëse dallohen në kohë.