Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Layen dhe presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel bënë thirrje për një hetim mbi origjinën e pandemisë COVID-19, duke rritur presionin mbi Kinën për të qenë më transparent përpara takimit të G7.

Von der Layen tha se “ne duhet të dimë se ku filloi pandemia në mënyrë që të mësojmë mësimet e duhura dhe të zhvillojmë mjetet e duhura për t’u siguruar që ajo nuk do të ndodhë më kurrë”.

Ajo theksoi se është shumë e rëndësishme që t’u sigurohet hetuesve hyrja e plotë në informacion në mënyrë që të përcaktohet origjina e pandemisë.

Ajo shtoi se Evropa reagoi mjaft mirë ndaj ndikimit të kufizimeve për shkak të virusit në ekonomi, sepse mësoi mësimet e duhura nga kriza financiare në vitin 2008.

Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel tha se “bota ka të drejtë të dijë saktësisht se çfarë ka ndodhur”.

Muajin e kaluar, presidenti i SHBA-së Joseph Biden urdhëroi shërbimet e inteligjencës amerikane të “dyfishojnë” përpjekjet për të hetuar origjinën e koronavirusit, duke përfshirë mundësinë që gjurma të mund të çonte në një laborator kinez.

Presidentja e Komisionit Evropian njoftoi se ajo do të insistonte në bisedimet mbi Brexit, marrëdhëniet me Kinën dhe Rusinë dhe pandeminë e koronavirusit në samitin e G7 në Bruksel.

Rusia do të jetë një nga temat më të rëndësishme. Partnerët e G7 ndajnë një pikëpamje të ngjashme për “aktivitetet shkatërruese” të Rusisë.

“Bashkimi Evropian dënon lëvizjet e paligjshme, provokuese dhe destruktive të Rusisë kundër Bashkimit Evropian, anëtarëve të saj dhe më gjerë. Ne duhet të punojmë me Kinën në sfidat globale të tilla si ndryshimi i klimës dhe programi bërthamor i Iranit. Marrëdhëniet ekonomike me Kinën janë të rëndësishme për rimëkëmbjen ekonomike. Në të njëjtën kohë, ne duhet të mbrohemi kundër praktikave që paraqesin rrezik sigurie, prishin sistemin dhe nuk janë në përputhje me vlerat tona”, tha Charles Michel.

Ursula von der Layen shtoi se “duke i kthyer Shtetet e Bashkuara në skenën globale, ne presim që G7 të mbështesë veprime efektive për të forcuar multilateralizmin”.

“Ne kemi nevojë për mbështetjen e G7 për reformën e Organizatës Botërore të Tregtisë dhe të gjithë sistemin e rregullave”, tha ajo.