Komisioneri për Zgjerim i Bashkimit Evropian, Johannes Hahn do të qëndroj sot pasdite për vizitë në Kosovë. Gjatë kësaj vizite, Hahn do të takohet vetëm me kryeministrin e vendit, Ramush Haradinaj.

E kjo vizitë siç duket po bëhet në vazhdën e presioneve që Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë duke i bërë Qeverisë së Kosovës për heqjen e taksës 100% ndaj produkteve serbe, sepse një veprim i tillë po konsiderohet nga faktori ndërkombëtar si pengesë për vazhdimin e dialogut me Serbinë.

Kështu ka vlerësuar Demush Shasha nga Instituti EPIK. Shasha në një prononcim për Telegrafin ka theksuar se pavarësisht presioneve nga BE-ja për heqje të taksës, nga ana e Qeverisë së Kosovës është parë qëndrim i prerë që taksa është një domosdoshmëri për të siguruar mbrojtjen e interesit nacional dhe levë presioni ndaj Serbisë në kuadër të përpjekjeve për normalizim të marrëdhënieve.

Haradinaj flet për vizitën e sotme të Johannes Hahn Haradinaj flet për vizitën e sotme të Johannes Hahn

“Sa i përket zhvillimeve të fundit lidhura me arritjen e marrëveshjes me Serbinë, konsideroj që duhet respektuar me përpikëri rrugën juridiko-kushtetues të procesit për të ardhur deri te një konsensusi politik, dhe jo e kundërta. Në këtë drejtim, siç kemi komunikuar si institut, konsideroj se janë katër hapa kushtetues që duhet respektuar për të arritur deri te marrëveshja përfundimtare me Serbinë.

Fillimisht, Kuvendi duhet të votoj me 80 vota ekipin negociator, platformën negociuese dhe kufizimet e mandatit negociuese. Për të evituar çdo mundësi që territori jetë objekt i diskutimit në negociata në kuadër të kufizimeve të këtij mandati, Instituti EPIK konsideron se duhet të këtë një pikë të veçantë, si vijon: Asnjë institucion qendror kushtetues nuk ka të drejtë të negocioj çështje që kanë për objekt diskutimi territorin e Republikës së Kosovës”, ka thënë Shasha.

Ai ka shtuar se pas votimit të Ekipit negociator, platformës negociuese dhe kufizimit të mandatit negociues, Ekipi negociator ka për obligim që të zhvilloj negociatat nën kontroll të Kuvendit, ku pas çdo raundi negociatave është i obliguar të raportoj në seancë plenare të Kuvendit.

“Në fund procesit negociator, marrëveshja e negociuar duhet të ratifikohet në Kuvendin e Republikës së Kosovës me 80 vota të të gjithë deputetëve. Duhet nënvizuar që procesi i dialogut duhet të bazohet mbi një konsensus të gjerë politik dhe mbarë shoqëror, pasi që subjekti i trajtimit është një temë kaq e ndejshme siç është normalizimi i plotë i marrëdhënieve me Serbinë”, tha Shasha.

Ndërkaq, kryeministri Haradinaj sot ka theksuar se mirëpret çdo sugjerim apo këshillë nga komisioneri Hahn sa i përket taksës për produktet serbe. /Telegrafi/