Jetëgjatësia është bërë biznes i madh, me investitorët që shpenzojnë shuma të mëdha në këtë hapësirë ​​me shpresën e fitimeve të mëdha.

Megjithatë, hulumtimet tregojnë se mund të bëni shumë për të rritur jetëgjatësinë.

Duke folur për Express.co.uk, doktoresha Sarah Brewer, Drejtoreshë Mjekësore e Healthspan, lartësoi përfitimet e vitaminës “dielli”.

Dokumenti citoi një studim thelbësor në lidhjen midis niveleve të vitaminës D dhe vdekshmërisë. Studiuesit kryen një meta-analizë të tetë studimeve të mundshme të grupit të kryera në Evropë dhe SHBA.

Teprica e vitaminës D mund të vështirësojë të folurit, gëlltitjen dhe ecjen! Teprica e vitaminës D mund të vështirësojë të folurit, gëlltitjen dhe ecjen!

Një meta-analizë krahason gjetjet e studimeve të shumta për të arritur në një përfundim më përfundimtar për çdo hetim të caktuar. Rezultatet u përshtatën për moshën, gjininë, sezonin e marrjes së gjakut, arsimin, BMI, duhanin dhe aktivitetin fizik.

Reklama

Një model i përshtatur gjithashtu për sëmundjet shoqëruese (ku ka më shumë se një sëmundje ose problem) që mund të ndikojnë në vdekshmëri si diabeti, hipertensioni, sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceri.

Reklama
Studimi tregon lidhjen midis mungesës së vitaminës D dhe shëndetit të trurit Studimi tregon lidhjen midis mungesës së vitaminës D dhe shëndetit të trurit

Çfarë zbuluan studiuesit?

Doktor Brewer zbërtheu gjetjet kryesore: “Ky është një hulumtim shumë emocionues dhe përveç kësaj, studime të tjera të kryera në tetë vende dhe që përfshinin mbi 26 mijë të rritur të moshës 50 plus, zbuluan se ata me nivelet më të larta të vitaminës D kishin 57 për qind më pak gjasa të vdisnin. nga ndonjë shkak mjekësor gjatë kohëzgjatjeve të studimit sesa ato me nivelet më të ulëta”.

“Pavarësisht se nivelet e vitaminës D3 ndryshonin sipas vendit, gjinisë dhe sezonit, lidhja midis atyre me nivelet më të ulëta dhe atyre me nivelin më të lartë të vitaminës D brenda secilit vend ishte jashtëzakonisht e qëndrueshme”.

Reklama

Studimi nuk është i jashtëzakonshëm. Një numër në rritje i provave tregojnë për përfitimet e mbajtjes së niveleve të shëndetshme të vitaminës D. Një studim i ri, i publikuar në The American Journal of Clinical Nutrition, sugjeron se vitamina D ndihmon në forcimin e trurit kundër rënies.

Reklama

Studimi, që përfshin mbi 295 mijë profile gjenetike në Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, sugjeron se nivelet e ulëta të vitaminës D shoqërohen me vëllime të reduktuara të trurit dhe se korrigjimi i mungesës së vitaminës D mund të parandalojë deri në 17 për qind të rasteve të demencës .

Mungesa e vitaminës D u shoqërua gjithashtu me një rrezik të shtuar të goditjes në tru. /Telegrafi/

Reklama