Të gjithë kanë marrë këtë vitaminë për shkak të pandemisë, pasojat janë të rrezikshme

Gjatë pandemisë së coronavirusit, ne kemi dëgjuar shumë herë se sa e rëndësishme është vitamina D për rritjen e imunitetit.

Është bërë pa dyshim suplementi ushqimor më i rëndësishëm gjatë coronavirusit, por ekspertët paralajmërojnë se duhet t’i kushtoni vëmendje sasisë që e merrni, transmeton Telegrafi.

Shumë vitaminë D mund të çojë në ataksi – një simptomë që mund të jetë rezultat i gjendjeve të shumta. Ndikon në të folur, ekuilibër, mund të vështirësojë gëlltitjen dhe ecjen.

Vitamina D ndihmon në rregullimin e sasisë së kalciumit dhe fosfatit në trup, të cilat nevojiten që kockat, dhëmbët dhe muskujt të jenë të shëndetshëm.

Reklama

Edhe pse është shumë e rëndësishme, ata që marrin suplemente duhet të shmangin marrjen e tepërt të së ashtuquajturës “vitaminë e diellit”.

Reklama

Nëse vendosni të merrni suplemente të vitaminës D, 10 mikrogramë në ditë do të jenë të mjaftueshëm për shumicën e njerëzve. Ju nuk duhet të merrni më shumë se 100 mikrogramë vitaminë D sepse mund të jetë i dëmshëm.

Klinika e Cleveland-it thotë se ataksia, një gjendje neurologjike që mund të shkaktojë të folur të paqartë dhe kërcitje, është një shenjë se keni marrë shumë suplemente të vitaminës D.

Sidoqoftë, mungesa e vitaminës D shoqërohet gjithashtu me sëmundje neurologjike dhe çrregullime neuropsikologjike dhe dëmtime njohëse.

Reklama

Gjithashtu, kini kujdes kur merrni doza të mëdha të vitaminës A së bashku me D në disa vajra peshku. Vitamina A gjithashtu mund të arrijë nivele toksike dhe mund të shkaktojë probleme serioze.

Marrja e shumë suplementeve të vitaminës D për një periudhë të gjatë kohore mund të shkaktojë akumulimin e tepërt të kalciumit në trup, gjë që mund të dobësojë kockat dhe të dëmtojë veshkat dhe zemrën.

Reklama

Nëse e tejkaloni kufirin e sipërm, kjo mund të çojë në një ndjenjë të përzier. Shenja të tjera që tregojnë se keni marrë shumë nga kjo vitaminë përfshijnë të vjellat, dobësinë e muskujve dhe humbjen e oreksit. /Telegrafi/

Reklama