Një raport i publikuar këtë javë nga Agjencia Evropiane e Mjedisit zbuloi se cili vend në Kontinentin e Vjetër ka ujin më të pastër dhe është destinacioni më i mirë për t’u larë, me Austrinë në krye të listës, e ndjekur nga Malta, Greqia dhe Kroacia.

Reklama

Cilësia e ujërave për t’u larë në Evropë është përmirësuar në mënyrë dramatike në dekadat e fundit dhe një raport i ri nga Agjencia Evropiane e Mjedisit (EEA) zbulon se pothuajse 85 për qind e zonave të saj të banjës vlerësohen tani “të shkëlqyera”.

Raporti vjetor i ujërave të larjes gjurmoi rreth 22.000 zona larjeje tokësore dhe bregdetare në vendet anëtare të BE-së, Shqipërinë dhe Zvicrën në vitin 2021. Mbretëria e Bashkuar, pas largimit nga BE, mungoi në raport për herë të parë.

Reklama
Reklama

Austria pa dalje në det, e njohur për liqenet e saj të shumtë të bukur, duke përfshirë ujërat alpine të liqenit Achen në Tirol dhe liqenin Weissen të ngjyrosur me smerald, është në krye të listës, me 97.7 për qind të ujërave të deklaruara të shkëlqyera.

(Foto: Screenshot/YouTube/Austrian Lakes)

Menjëherë pas saj në krye të listës janë katër të preferuarat për pushime në Mesdhe: Malta, Greqia, Kroacia dhe Qipro. Danimarka dhe Gjermania janë vendet pasuese.

Si i ndryshoi pandemia përparësitë tona të udhëtimit në vitin 2021? Si i ndryshoi pandemia përparësitë tona të udhëtimit në vitin 2021?

Portugalia është në vendin e 10-të me 88.5 për qind, ndërsa Italia (87.9 për qind) dhe Spanja (87.4 për qind) janë përkatësisht në vendin e 12 dhe 13.

Reklama

Pikat e nxehta turistike të Francës mbeten prapa në renditje, me 75.7 për qind, ndërsa Polonia renditet më e ulëta me vetëm 44.5 për qind – pas Sllovakisë me 50 për qind dhe Hungarisë me 60.2 për qind.

Reklama

Vlerësimi është bërë nga Agjencia Evropiane e Mjedisit në bashkëpunim me Komisionin Evropian. Autoritetet lokale dhe kombëtare morën mostra uji gjatë sezonit të larjes dhe i analizuan ato për llojet e baktereve që tregojnë ndotjen e ujërave të zeza dhe blegtorinë.

Ujërat u shënuan më pas “të shkëlqyera”, “ të mirë”, “mjaftueshëm” ose “të këqija”, sipas standardeve të Bashkimit Evropian. /Telegrafi/