Megjithëse bota është përsëri e kënaqur me të dhënat mbi efektivitetin e vaksinave të coronavirusit, ka pasur protesta nga komunitetet fetare rreth përbërësve të caktuar të vaksinave që shkelin ligjet e fesë.

Me anë të sqarimit, shumica e vaksinave kundër COVID 19 përmbajnë xhelatinë derri e cila shërben si një stabilizues, dmth siguron vaksinën gjatë transportit dhe magazinimit.

Sidoqoftë, konsumi i produkteve të derrit nga myslimanët nuk lejohet sipas standardeve të dietës hallall, transmeton Telegrafi.

Emiratet e Bashkuara Arabe lejojnë përdorimin e vaksinës kundër COVID-19, pavarësisht se ajo mund të përmbajë xhelatinë derri Emiratet e Bashkuara Arabe lejojnë përdorimin e vaksinës kundër COVID-19, pavarësisht se ajo mund të përmbajë xhelatinë derri

Në përgjigje të Klix.ba nga Kabineti i reis-l-ulema, ata theksuan qartë se Komuniteti Islamik i Bosnje-Hercegovinës nuk ka asgjë kundër vaksinave që janë miratuar nga autoritetet kompetente dhe që mbrojnë njerëzit nga infeksionet dhe sëmundjet.

“Islami i thërret njerëzit të kujdesen për shëndetin e tyre dhe të kërkojnë një kurë për sëmundjet që i mundojnë. Profeti, paqja qoftë mbi të, tha se Zoti i Dashur dha një kurë për çdo sëmundje dhe u bëri thirrje myslimanëve të kërkojnë atë kurë. Është, pra, fetare detyrimi i muslimanëve. Ajo që është e ndaluar për ta, sidoqoftë, është që ata të kërkojnë ilaçe në atë që Allahu e ka ndaluar. Gjërat e ndaluara përfshijnë derra dhe produkte derri”, u përgjigj Komuniteti Islamik.

Ata pohojnë më tej, gjersa njerëzimi po kërkon me shpejtësi një kurë efektive për coronavirusin, informacioni që arrin tek ata është se disa vaksina përmbajnë xhelatinë derri, por ata ende janë duke pritur për konfirmime zyrtare.

“Nëse kjo është e vërtetë, myslimanët janë të detyruar të zgjedhin vaksinat që nuk përmbajnë këtë përbërës dhe janë efektivë në trajtimin e coronavirusit dhe nëse nuk ka zgjidhje tjetër, fjala e fundit për këtë duhet të jepet nga profesioni, ligji farmaceutik dhe sheriati”, thanë ata.

Sa kohë duhet për të funksionuar një vaksinë e coronavirusit Sa kohë duhet për të funksionuar një vaksinë e coronavirusit

Për shkak të punës së përshpejtuar për të siguruar sa më shumë vaksina të jetë e mundur, kompanitë farmaceutike nuk mund të garantojnë që asnjë xhelatinë derri nuk do të gjendet në dozat e tyre. Kjo vlen edhe për vaksinën e zhvilluar nga Pfizer dhe BioNTech, vaksinën e ndërmarrjes Moderna, Universitetin e Oksfordit dhe të tjerë.

Shoqata Mjekësore Islame Britanike raportoi dje se xhelatina e derrit ka të ngjarë të jetë e pranishme në shumicën e vaksinave për shkak të kërkesës, zinxhirëve ekzistues të furnizimit, kostove dhe jetës më të shkurtër të vaksinave.

Xhelatina e derrit në vaksinat e coronavirusit nuk është vetëm një problem për komunitetet islamike, por edhe për komunitetet hebraike, ku konsumi i produkteve të derrit konsiderohet gjithashtu fetarisht i papastër. /Telegrafi/