Ndërsa disa njerëzve u pëlqen të stërviten në mëngjes, shumë prej nesh duhet ta shtyjnë stërvitjen deri vonë gjatë ditës.

Sidoqoftë, nëse e keni zakon të bëni një stërvitje të mëvonshme, një punim i ri akademik tregon pse mund të dëshironi të rishqyrtoni.

Hulumtuesit e Universitetit Concordia kohët e fundit publikuan një meta-analizë të 15 studimeve të ndryshme të gjumit në Sleep Medicine Reviews, ku ata donin të shihnin sesi ushtrimet disa orë para gjumit ndikuan në cilësinë e gjumit, veçanërisht te të rriturit e rinj dhe të moshës së mesme.

Ajo që ata gjetën ishte se kishte shumë rezultate të përziera kur ishte fjala për të parë se si niveli i fitnesit, kohëzgjatja e stërvitjes dhe lloji i stërvitjes ndikuan në gjumin e mirë. Sidoqoftë, një faktor që dukej se kishte ndikim universal ishte sa kohë pas stërvitjes ata shkuan për të fjetur.

Reklama
Reklama

“Në përgjithësi, analiza jonë tregoi se kur stërvitja përfundoi dy orë para gjumit, kishte përfitime nga gjumi, duke përfshirë nxitjen e fillimit të gjumit dhe rritjen e kohëzgjatjes së gjumit”, shpjegoi autori kryesor i studimit Emmanuel Frimpong. “Nga ana tjetër, kur stërvitja përfundoi më pak se dy orë para gjumit, gjumi u ndikua negativisht. U desh më shumë që pjesëmarrësit të binin në gjumë dhe kohëzgjatja e gjumit u ul”.

Ndërsa ata ende po kërkojnë për arsyen e saktë pse ndodh kjo, ata besojnë se ushtrimet e natës vonë mund t’i lënë vendin reaksioneve kimike që e mbajnë trupin vigjilent kur vërtet dëshironi të refuzoni. /Telegrafi/

Reklama