Fiset Wilkmbamba dhe Hunza janë të veçantë në shumë mënyra, por këto fise tërheqin shumë vëmendje pasi jetëgjatësia e anëtarëve të tyre është 100 vjet.

Ata janë jashtëzakonisht të shëndetshëm dhe kanë jetë të gjatë dhe e gjithë bota po mendon se cili është sekreti i tyre.

Wilcambamba është një qytet i vogël, jashtëzakonisht i paarritshëm në pjesën jugore të Ekuadorit dhe shpesh quhet “qyteti i humbur i Incas”, dhe fisi Hunza ndodhet në pjesën veriore të Pakistanit pranë kufirit me Rusinë dhe Kinën.

Këto dy fise udhëheqin një mënyrë të ngjashme të jetës dhe është karakteristike që ata kanë respekt të jashtëzakonshëm për të moshuarit dhe kujdesen për njëri-tjetrin gjatë gjithë jetës së tyre.

Përveç ndjeshmërisë së zhvilluar, e cila është një parakusht për një komunitet të lumtur, sekreti i shëndetit dhe jetës së tyre të gjatë është në dietën tradicionale, me kalori të ulët, kryesisht me bazë bimore. Ne shpesh e shohim ushqimin si argëtim, domethënë si një kënaqësi që do të zëvendësojë disa privime të tjera emocionale. Ndërgjegjësimi i pazhvilluar i ushqimit që hamë çon në një rrezik në rritje të sëmundjeve të ndryshme dhe mbipeshës.

Njerëzit nga fiset Hunza dhe Wilkambamba e shohin ushqimin si energjinë e nevojshme për të inkurajuar trupat e tyre të funksionojnë shëndetshëm, shkruan KP.

Nga çfarë konsiston dieta e tyre?

Shkencëtarët kanë zbuluar se si duket dieta e këtyre dy fiseve:

  • Dieta e tyre është me pak kalori (sipas standardeve perëndimore)

  • Përmban karbohidrate të shëndetshme nga drithërat, perimet dhe frutat

  • Dieta e tyre përbëhet nga shumë pak ose aspak ushqim i përpunuar ose i përpunuar, i rafinuar. Ushqimet nuk përmbajnë sheqer artificial, ruajtës, aromë artificiale ose kimikate të tjera

  • Ata hanë ushqim të freskët sezonal dhe organik

  • Dieta e tyre përmban pak yndyrë nga burime natyrore si farat, arrat, dhe ndonjëherë peshqit, në vend të vajrave në shishe, margarinës ose yndyrave të ngopura shtazore

  • Proteinat merren kryesisht nga burimet bimore: bishtajoret, drithërat, farat dhe arrat

Indet në trupin tonë kanë aftësinë të rinovohen vazhdimisht, kështu që në çdo kohë mund të fillojmë një mënyrë të re të ngrënies që do të pastrojë trupin nga toksina, do të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit ose në shërimin e trupit tonë. /Telegrafi/