Nuk ka shpëtuar melankolia në shumë gazeta evropiane që shënojnë largimin e Britanisë nga Bashkimi Evropian. Imazhet e një flamuri të BE-së me yjet e saj të thyer dhe të shpërndarë ilustrojnë frikën që kanë shumë për ndikimin e Brexit në Bashkimin Evropian.

Ekziston gjithashtu lehtësim që ky moment historik është arritur përfundimisht, dhe ka shpresë për rindërtimin e lidhjeve me Britaninë si një partner tregtar, transmeton Telegrafi.

Disa besojnë se Britania do të gjejë forcë të re në besimin e saj. Por shoqërohet me një shqetësim e pasiguri në negociatat tregtare që do të vijnë.

‘Humbje tragjike për të gjithë’

” Si një hajdut gjatë natës, [Britania] do të largohet nga Bashkimi Evropian vonë të premten”, thotë gazeta belge De Morgen. “Mënyra se si BE-ja po humbet një shtet anëtar për herë të parë në historinë e saj është një humbje tragjike për të gjithë”.

“Brexit është, pashmangshëm një humbje e tmerrshme”, thotë Irish Times. “BE do të jetë më e dobët … dhe Irlanda ka humbur një aleat të vlefshëm në tryezën e BE”.

” Është” një humbje për BE-në dhe idenë evropiane, një humbje për këdo që kryesisht ka dashur të mendojë për BE-në si një projekt paqeje”, thotë Aftenposten i Norvegjisë.

“Është një lehtësim, është një humbje, është një dështim”, shkruan një tjetër e përditshme belge Le Soir. Gazeta e quan momentin një “pikë kthese historike”, me BE tani “duke u zvogëluar, duke u zvogëluar, duke u zvogëluar”.

“Kur Londra të largohet nga komuniteti, të gjitha vendet atje do të ndjehen jetime, veçanërisht ato që kurrë nuk kanë besuar në integrimin evropian”, thotë Il O Sole 24 Ore e Italisë.

Disa po llogaritin hollësisht koston: “BE do të humbasë një pjesë të konsiderueshme të popullsisë së saj, do të zbulojë një vrimë prej 60 miliardë eurosh në buxhet dhe do të ketë vetëm një anëtar të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të KB me armë bërthamore”, shkruan një komentues në të përditshmen franceze Les Echos.

Të tjerë besojnë se ekziston një dilemë më e gjerë, ekzistenciale.

“Debati për të ardhmen e klubit përkon me një moment shumë delikat në situatën ndërkombëtare, e shënuar nga një sfidë e paparë për rendin botëror”, thotë e përditshmja spanjolle El Pais.

Brexit mund të jetë ‘burimi i zilisë’

Der Standard i Austrisë duket se pajtohet: “A duhet që Britanikët të ribashkohen ndonjëherë në një bashkësi evropiane, do të ishte një organizatë e ndryshme në mënyrë të konsiderueshme nga BE në formën e saj aktuale. A duhet të konsiderohet kjo një gjë e keqe”?

Disa perceptojnë një kërcënim ekonomik nga Britania e Madhe.

“Ekziston një shqetësim i madh në Bruksel se konkurenca po del nga bregu”, thotë e përditshmja gjermane e biznesit Handelsblatt.

Brexit “mund të bëhet një burim zili nëse Britanikët demonstrojnë të gjithë gatishmërinë për të cilën dihet se janë të afta”, thotë Le Figaro i Francës. “Le të mos imagjinojmë se ata do të zhyten në një lloj shpretkë pas divorcit.”

Pasojat e menjëhershme të votimit të Brexit në vitin 2016 u karakterizuan në terma katastrofik, të pakthyeshme nga shumë njerëz – si kriza më e rëndë në historinë e Evropës për Mbretërinë e Bashkuar dhe për Evropën.