A i merr kafsha juaj të gjitha lëndët ushqyese që i duhen nga ushqimi? Siç mund ta imagjinoni, ushqimi që është bërë për të përmbushur minimumet e një game të gjerë kafshësh shtëpiake mund të mos vijë në të vërtetë i plotë kur bëhet fjalë për çdo kafshë specifike.

Një studim nga Universiteti Tufts tregoi se 75 për qind e qenve në dietat komerciale kishin mungesë të Vitaminës D.

Le të hedhim një vështrim te tre vitaminat thelbësore për të cilat kafshët tuaja kanë nevojë, por mund t’i mungojnë:

Vitamina D

Vitamina D është një lëndë ushqyese e keqkuptuar, por e rëndësishme. Vitamina D është integrale në përgjigjen imune të kafshës suaj, duke luftuar inflamacionin, infeksionin, përhapjen dhe shumë më tepër. Mangësia është e lidhur me një gamë të gjerë sëmundjesh dhe rreziku relativ rritet kur vlerat e Vitaminës D bien. Kërkimet në kafshë mbështesin rëndësinë e Vitaminës D dhe pse të qenit i mjaftueshëm me të është kaq e rëndësishme. Fatkeqësisht, shumica e kafshëve shtëpiake kanë mungesë.

Reklama
Reklama

Vitamina B12

Vitamina B12, ajo që shumë e shoqërojnë me “dhënësja e energjisë”, është një tjetër vitaminë thelbësore që luan një rol të madh në nivelin qelizor. B12 është një ndihmës i kërkuar në një numër reagimesh të rëndësishme qelizore – nga sinteza e ADN-së te acidi yndyror dhe metabolizmi i aminoacideve. Mangësitë e B12 shoqërohen me anemi, çrregullime të sistemit nervor, mungesa të imunitetit dhe shpesh vërehen te kafshët shtëpiake me çrregullime gastrointestinale.

Magnezi

Magnezi është i ri kur bëhet fjalë për të kuptuar rëndësinë e tij. Gjithnjë e më shumë kërkime, si tek njerëzit ashtu edhe tek kafshët, po nxjerrin në pah rolin kryesore të magnezit. Magnezi është thelbësor për ADN-në, ARN-në dhe sintezën e proteinave të tjera, si dhe metabolizmin e përgjithshëm të energjisë. Mendojeni si vajin në makinë: kur është aty, në sasinë e duhur, të gjitha pjesët funksionojnë normalisht. Kur është mangësi, ndodh mosfunksionimi. /Telegrafi/

Reklama
Reklama