LAJMI I FUNDIT:

Tri suplemente vitaminash të lidhura me një rrezik ‘të ngritur’ të kancerit të mushkërive

Tri suplemente vitaminash të lidhura me një rrezik ‘të ngritur’ të kancerit të mushkërive

Kanceri është një gjë e neveritshme. Sëmundja vret miliona njerëz çdo vit, pavarësisht se mendjet më të ndritura punojnë pa u lodhur për të gjetur një kurë.

Megjithatë, ju mund të modifikoni rrezikun e zhvillimit të kancerit, megjithëse mënyrat për ta bërë këtë nuk janë gjithmonë të dukshme.

Disa mënyra janë të qarta: reduktimi i mishit të përpunuar dhe mos pirja e duhanit nuk janë arsye.


Megjithatë, vendimet në dukje të shëndetshme mund të paraqesin rreziqe të fshehura shëndetësore. Kërkimet mbi suplementet dietike e ilustron këtë. Tregu i suplementeve natyrale po lulëzon, por shumica e njerëzve duhet të marrin të gjitha lëndët ushqyese dhe mineralet që u nevojiten nëpërmjet ushqimit.

Shenjat dhe simptomat e kancerit të mushkërive
Lexo po ashtu Shenjat dhe simptomat e kancerit të mushkërive

Në të vërtetë, një studim i botuar në American Journal of Epidemiology, e lidh përdorimin “afatgjatë” të tre suplementeve natyrale me një rrezik të shtuar të kancerit të mushkërive.

Autorët shqyrtuan lidhjet e beta-karotenit shtesë, retinolit, vitaminës A, luteinës dhe likopenit me rrezikun e kancerit të mushkërive midis pjesëmarrësve.

Ndryshimet që zbulojnë kancerin e mushkërive: Kujdes, disa simptoma mund të jenë shumë mashtruese!
Lexo po ashtu Ndryshimet që zbulojnë kancerin e mushkërive: Kujdes, disa simptoma mund të jenë shumë mashtruese!

Beta karotina është një përbërës dietik dhe një burim i rëndësishëm i vitaminës A. Retinoli është një tjetër derivat i vitaminës A dhe luteina është një lloj pigmenti organik i quajtur karotenoid. Ka lidhje me beta-karoten dhe vitaminë A.

Të gjitha burimet mund të gjenden në ushqim, por disa njerëz zgjedhin të marrin edhe suplemente që përmbajnë vitamina. Për të ekzaminuar lidhjet midis suplementeve të mësipërme dhe rrezikut të kancerit të mushkërive, studiuesit morën të dhëna nga pjesëmarrësit në studimin e grupit VITamins And Lifestyle (VITAL) në shtetin Uashington.

VITAL është një studim grupor i lidhjeve të përdorimit të suplementeve me rrezikun e kancerit. Në vitet 2000–2002, personat e kualifikuar plotësuan një pyetësor prej 24 faqesh, duke përfshirë pyetje të detajuara në lidhje me përdorimin e suplementeve (kohëzgjatja, shpeshtësia, doza) gjatë 10 viteve të mëparshme nga multivitamina dhe suplemente/përzierje individuale.

Simptomat më të shpeshta të kancerit të mushkërive
Lexo po ashtu Simptomat më të shpeshta të kancerit të mushkërive

Çfarë mësuan studiuesit?

Sipas studiuesve, “kohëzgjatja më e gjatë e përdorimit të suplementeve individuale të β-karotenit, retinolit dhe luteinës u shoqërua me një rritje statistikisht të konsiderueshme të rrezikut të kancerit total të mushkërive. Kishte pak prova për modifikimin e efektit sipas gjinisë ose statusit të duhanpirjes”, vunë në dukje ata.

“Përdorimi afatgjatë i suplementeve individuale të β-karotenit, retinolit dhe luteinës nuk duhet të rekomandohet për parandalimin e kancerit të mushkërive, veçanërisht në mesin e duhanpirësve”.

“Nuk ka asnjë provë të besueshme që çdo shtesë diete mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit. Disa kërkime kanë zbuluar se marrja e disa suplementeve mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të disa llojeve të kancerit. Ka prova që një dietë e shëndetshme me shumë fruta dhe perime mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit”. /Telegrafi/

Në trend Shëndetësi

Më shumë
Ilaçi më i mirë shtëpiak për veshka: Të gjithë përbërësit me siguri i keni në shtëpi!

Ilaçi më i mirë shtëpiak për veshka: Të gjithë përbërësit me siguri i keni në shtëpi!

Kalo në kategori