Pjesët e ndryshme të trupit të një qeni ose mace duhet të funksionojnë mirë së bashku në mënyrë që të ruajnë shëndetin.

Secili sistem ndërlidhet dhe luan një rol jetësor në jetën e gjallë, aktive, të lumtur dhe me shpresë të gjatë të kafshës.

Për të mbështetur më mirë veshkat e qenit ose maces tuaj, është e rëndësishme të fitoni një kuptim më të thellë se cilat ushqime, bimë dhe suplemente ndihmojnë në zhvillimin e këtij organi dhe trupit.

Le të hedhim një vështrim në disa nga këto elemente, dhe si mund t’i përdorni për të rregulluar shëndetin e veshkave në kafshët tuaja:

Jepni përparësi hidratimit dhe qarkullimit

Ngrënia: Sigurimi i ekuilibrit të duhur të lëngjeve dhe elektroliteve është çelësi për të mbështetur shëndetin e veshkave. Në shumicën e rasteve, hidratimi mund të përmirësohet me ushqim të freskët. Në mënyrë tipike pas një vakti të thatë ushqimi, një kafshë do të etet shumë. Kjo etje do të thotë që trupi ndjen dehidrim nga përdorimi i lëngut trupor për tretje, i cili mund të stresojë veshkat. Ushqimet që ruajnë lagështirën natyrore në strukturën e tyre kanë më pak të ngjarë të shkaktojnë këtë dehidrim stresues pasi treten me lagështirën e duhur në nivel qelizor.

Pirja: Sigurisht që një tas i plotë me ujë është i rëndësishëm, por ne gjithashtu mund të rrisim konsumin e lëngjeve bazë duke përdorur lëngje mishi. Kafshët do të konsumojnë më shumë një lëng natyral dhe ushqyes nëse ka shije të shijshme.

Ushqeni me ushqim të përshtatshëm

Proteina: Shumë njerëz besojnë se një dietë me pak proteina mund të parandalojë sëmundjen e veshkave, por hulumtimet nuk e kanë vërtetuat plotësisht këtë. Kjo ka kuptim, pasi qentë dhe macet mbështeten te proteinat për funksionet e tyre të shëndetshme trupore. Për shkak se shumica e dietave me qen dhe mace janë zakonisht shumë të ulëta në proteina (mesatarisht më pak se 30 për qind proteina) dhe janë shumë të larta në karbohidrate inflamatore (zakonisht mbi 40 për qind karbohidrate), kufizimi i proteinave edhe më tej mund të shkaktojë më shumë dëm sesa dobi.

Tri mënyra të lehta për të qetësuar macen tuaj Tri mënyra të lehta për të qetësuar macen tuaj

Mbani mikroelementet në ekuilibër

Flisni me veterinerin tuaj ose nutricionistin e kafshëve për të siguruar që të gjithë mikroelementet të qëndrojnë në ekuilibër, shmangni plotësimin e tepërt me vitamina dhe minerale që veshka duhet të përpunojë, dhe në mënyrë specifike sigurohuni që fosfori dietetik është i kufizuar. /Telegrafi/