Pas misionit të pasuksesshëm ekipi i shkencëtarëve vendosi të kërkojë ushqim në një fshat të largët në jug të Ekuadorit, një amvise bëri më shumë se një punë për të përgatitur një vakt për ta, por gjithashtu ndau me ta histori për gjarpërinjtë që vizitojnë varrezat lokale

Në nëntorin e vitit 2021, Alejadro Arteaga dhe ekipi i tij udhëtuan në pyjet tropikale të Ekuadorit jugor, për të kërkuar bretkosa për të cilat mendonin që janë zhdukur.

Fatkeqësisht, shkencëtarët nuk arritën të gjenin asnjë bretkosë. Por gjatë rrugës për në shtëpi, pati një takim të rastësishëm që rezultoi në një lloj tjetër zbulimi, transmeton Telegrafi.

Reklama

Të zhgënjyer dhe të uritur, Arteaga dhe ekuipazhi i tij ndaluan në qytetin e vogël të Amaluza në kërkim të një vakti. Dhe duke qenë se nuk ka restorante në zonat rurale dhe të thella të këtij vendi, kjo i ka shtyrë ata të shkojnë derë më derë duke lypur ushqim. Një grua vendase ishte e lumtur t’i priste dhe ndërsa po përgatiste troftën, i dëgjoi duke folur për amfibët dhe gjarpërinjtë.

Reklama

“Dhe më pas ajo na tha se shpesh sheh gjarpërinj në varrezat lokale kur viziton anëtarët e familjes së saj të vdekur,” kujton Arteaga. Bazuar në përshkrimin e librit të gatimit, ai dyshoi se ata mund të ishin gjarpërinj nga gjinia Atractus – kafshë misterioze që nuk janë regjistruar kurrë shkencërisht në atë zonë të Ekuadorit, sepse ata kalojnë shumë kohë nën tokë.

Reklama

Të inkurajuar nga historia e gruas vendase, ekipi vendosi të bënte një rrugë të tërthortë dhe të kalonte disa orë në varreza duke kërkuar zvarranikët.

Dhe shikoni, në vend të njërit, ata zbuluan dy gjarpërinj të groposur në tokën e butë pranë varreve. Të lumtur me zbulimin, ata vendosin të kalojnë edhe pak kohë në Ande – pas së cilës zbulohet një specie tjetër. Menjëherë pas kësaj, ata propozuan që speciet e përshkruara rishtas me sy të vegjël dhe bark të verdhë me një vijë të zezë në të të quheshin zbulim A., një specie tjetër me bark të verdhë pa vijë si A. zgap, ndërsa propozimi për “më të shëndoshët. nga të gjitha” është A. michaelsabini.

Reklama
Reklama

Gjarpërinjtë enigmatikë

Nëse kjo është hera e parë që dëgjoni për gjarpërinjtë e tokës, nuk jeni vetëm. Arteaga shpjegon se kjo specie është ndoshta më pak e studiuar nga të gjitha, dhe se meshkujt dhe të rinjtë e disa prej këtyre gjarpërinjve nuk janë ekzaminuar asnjëherë. Kjo është pjesërisht sepse ata jetojnë thellë nën tokë, në të çara të thella shkëmbi, shpesh brenda pyjeve të paarritshme të Amerikës Qendrore dhe Jugore. Por pas një zbulimi të ri, habitatet e krijuara nga njeriu – si varrezat në qytete të vogla – tani mund të shtohen në këtë listë. Supozimi është se ato mund të gjenden këtu sepse janë vende të qeta ku njerëzit rrallë i shqetësojnë dhe nuk i vrasin.

Reklama

Studiuesi brazilian i gjarpërinjve Paulo Roberto Melo-Sampaio shpjegon se pothuajse gjysma e specieve të njohura të gjinisë Atractus janë përshkruar në 40 vitet e fundit. Megjithatë, Melo-Sampaio shprehu shqetësimin për metodologjinë e punës dhe mbështetjen e madhe të ekipit vetëm në gjenetikë për të analizuar tre speciet e reja. Ai shton se shkencëtarët në përgjithësi mbështeten në një kombinim të analizës gjenetike dhe morfologjisë – ose atributeve fizike të kafshës – kur përshkruajnë një specie të sapo zbuluar.

Reklama

Gjegjësisht, ai pohon se në rastin e A. michaelsabini, pamja fizike e zvarranikut është shumë e ngjashme me gjarprin tokësor të përshkruar tashmë të quajtur A. roulei, kështu që është shumë herët të thuhet nëse është padyshim një specie e re. Gjithashtu, ai shton se zbulimi i A. ngjan me një specie tjetër të njohur – A. resplendens.

Reklama

Rëndësia në mjekësi?

Edhe pse kjo specie gjarpërinjsh njihet pak, Arteaga parashikon se ato mund të kenë një ndikim të madh në shëndetin e njeriut. Në pamje të parë nuk duken si gjarpërinj që mund të kontribuojnë në biomjekësi, nuk janë helmues dhe specifikë, si p.sh. gjarpërinjtë e koraleve – të cilat shpesh mund të gjenden në menynë e gjarpërinjve të tokës.

Reklama

Për shkak të kësaj, shkencëtarët dyshojnë se këta gjarpërinj mund të kenë evoluar dhe të kenë një lloj rezistence biologjike ndaj helmit. Studimi i gjakut të tyre në të ardhmen mund të çojë në zbulimin e një antidoti për të ndihmuar njerëzit në Ekuador – shkalla më e lartë e kafshimit të gjarpërinjve koral në Amerikën e Jugut.

Reklama

Studimi u publikua më 15 shtator në revistën ZooKeis. /Telegrafi/