Në momentet kur një i huaj po troket në derë, ndërsa një fëmijë është vetëm në shtëpi ose kur një njeri ofron me mirësi t’i sjellë në shtëpi ose edhe kur ata janë në mesin e një shoqërie të pakëndshme, një kod familjar është një masë e zgjuar dhe e lehtë e sigurisë që mund ta shpëtojnë fëmijën tuaj nga shumë situata të rrezikshme dhe të pakëndshme.

Për më tepër, do t’i mësojë ata të mos i besojnë çdo të huaji që afrohet dhe do t’i ndihmojë prindërit e tyre të ndjehen të qetë kur i lënë të dalin vetëm.

Reklama

Bright Side ndan arsyet pse duhet të zgjidhni një kod familjar:

Zgjedhja e fjalës së duhur të kodit për familjen tuaj

Zgjedhja e një fjale me kod të veçantë është një detyrë serioze. Duhet të jetë diçka e lehtë për t’u kujtuar, thënë dhe shkruar. Në përgjithësi, duhet të jetë diçka që të gjithë anëtarët e familjes do ta njohin menjëherë.

Reklama

Mund të jetë një objekt që të gjithë e pëlqejnë, një fjalë qesharake, apo edhe thjesht një letër. Një fjalë shumë e komplikuar ose shumë e zakonshme nuk do të mbahet mend nga një fëmijë aq lehtë dhe fatkeqësisht, nuk do t’i shërbejë ndonjë qëllimi.

Një bloger i njohur me emrin Bert Fulks ndau idenë e tij të thjeshtë për fjalë kodi me botën. Ai ra dakord me tre fëmijët e tij që fjala me kod do të ishte një “X” i thjeshtë. Ata do të dërgonin “X” nëse do të duhej të kontaktonin urgjentisht ose ndjeheshin keq në situata të ndryshme. Është e shpejtë për të shtypur dhe madje mund të duket si një lojë. Kjo lejon që planet ose ndjenjat e fëmijëve të mos njihen.

Reklama

Arsyeja e parë: afrimi i një të huaji

Reklama

Fëmijët mund ta përdorin këtë kod familjar në situata të ndryshme si për shembull, kur ata po marrin ndihmë nga një mik të familjes ose ndonjë tjetër. Si prind, ju mund t’i njoftoni miqtë tuaj për kodin. Kur fëmija juaj e dëgjon atë, ata do të ndjehen të sigurt dhe e dinë që nuk është e rrezikshme të futesh në makinën e tyre.

Sidoqoftë, në situata të tilla, fëmijët mund të njohin miqtë e familjes dhe ende t’i besojnë ata pa asnjë provë dhe një skenar tjetër i pakëndshëm mund të ndodhë. Një i huaj mund të afrohej te një fëmijë, duke pretenduar se ishte mik i familjes dhe të thoshte që nëna ose babai i tyre u kërkuan që ta sillnin fëmijën në shtëpi. Nëse i huaji nuk mund të sigurojë fjalën e nevojshme për kod, fëmija do të kuptojë se është gënjeshtër dhe ata do të përpiqen të shpëtojnë.

Reklama

Arsyeja e dytë: vetëm në shtëpi

Reklama

Një skenar tjetër mund të ndodhë me fëmijët që qëndrojnë vetëm në shtëpi. Disa të panjohur mund të përpiqen t’i mashtrojnë ata në hapjen e derës duke pretenduar se janë elektricistë ose punëtorë të tjerë të shërbimit.

Fëmijët do të hapin derën dhe do të dalin në probleme të mëdha. Për të shmangur këtë, ju mund t’i mësoni fëmijët tuaj që të kërkojnë gjithmonë fjalën e kodit së pari. Nëse të huajt nuk e dinë atë, dera nuk duhet të hapet me çdo kusht.

Arsyeja e tretë: situata emergjente

Nëse për çfarëdo arsye të pakëndshme fëmijët tuaj ndahen nga ju, një fjalë kodi familjar mund t’i shpëtojë ata.

Reklama

Të dëgjoni diçka me zë të lartë dhe të njohur do t’ju tërheqë vëmendjen tuaj më shpejt sesa thjesht “Mami!” ose “Ndihmë!” Sa më shpejt të reagoni, aq më shpejt fëmija juaj do të shpëtojë. /Telegrafi/

Reklama