LAJMI I FUNDIT:

Thyerja e gishtit të madh: Shërimi është i gjatë dhe komplikimet janë të mundshme

Thyerja e gishtit të madh: Shërimi është i gjatë dhe komplikimet janë të mundshme

Kur flasim për fraktura, një thyerje e kockës së gishtit të madh është një nga frakturat më të zakonshme

Më së shumti ndodh për shkak të një dëmtimi, më saktë, një rënie dhe është më e zakonshme te të moshuarit. Te të rinjtë ndodh si pasojë e aktiviteteve sportive.


Thyerja e kockës së gishtit të madh nuk është e lehtë të injorohet, sepse shkakton dhimbje të forta në zonën e keqdashjes me lëvizshmëri të kufizuar. Shpesh shfaqen ënjtje dhe deformime në zonën e kockës së gishtit të madh.

Përveç dhimbjes në zonën e pëllëmbës dhe kyçit të dorës, një thyerje e kockës së gishtit të madh ka simptoma të qarta.

Duke qenë se kjo frakturë ndodh më shpesh kur bie një dorë e shtrirë, është e mundur që dora të përkulet në anën tjetër, drejt zonës mbi pëllëmbë. Nëse ka një deformim të pëllëmbës drejt shpinës, quhet frakturë Colles.

Deformimi është i mundur edhe në drejtime të tjera, për shembull drejt pëllëmbës, por këto janë raste më të rralla.

Për shkak të thyerjes së kockës së gishtit të madh, fundi i ulnës mund të dalë drejt dorës, gjë që shkakton dhimbje në kyçin e dorës. Dhimbja zakonisht shfaqet vazhdimisht, veçanërisht kur lëvizni ose anoni dorën drejt gishtit të vogël.

Përveç deformimit, këto janë disa simptoma të tjera të një frakture të kockës së gishtit të madh:

▪ dhimbje në zonën e pëllëmbës dhe gishtit të madh
▪ ënjtje
▪ dhimbje në prekje
▪ skuqje në vendin e thyerjes
▪ lëvizshmëria e kufizuar e pëllëmbës dhe shfaqja e dhimbjes gjatë lëvizjes

Shumica e lëndimeve janë mesatarisht të dhimbshme dhe ndjenja e dhimbjes mund të shfaqet pas disa ditësh deri në disa javë. Ilaçet tradicionale dhe ftohja e zonës së përflakur ose të fryrë përdoren për të reduktuar dhimbjen dhe inflamacionin.

Trajtimi i thyerjes së gishtit të madh dhe rikuperimi

Trajtimi i frakturave të kockave të gishtit të madh varet nga lloji i frakturës, por gjithmonë kërkohet trajtim kirurgjik. Pasi mjeku ka kryer një ekzaminim të detajuar radiologjik të kyçit, bëhen matje të detajuara dhe planifikimi para operacionit.

Procedurat operative për frakturat e gishtit të madh mund të jenë reduktimi i mbyllur ose i hapur, përdorimi i një fiksuesi të jashtëm ose një kombinim teknikash. Në shumicën e pacientëve, mosfunksionimi i duarve zgjidhet duke prerë kockat dhe duke i rregulluar ato.

Trajtimi pas operacionit përfshin përdorimin e barnave antiinflamatore dhe qetësuesve të dhimbjes të përshkruara nga mjeku. Kompresat e ftohta dhe mbajtja e dorës mbi nivelin e zemrës mund të ndihmojnë në ngadalësimin e qarkullimit. Nëse dhimbja është më e fortë, mund të përdoret një kombinim i barnave dhe disa analgjezikëve më intensivë.

Rimëkëmbja pas operacionit të thyerjes së gishtit të madh përfshin veshjen e një gipsi që duhet të qëndrojë i thatë. Në pacientët me sëmundje të kockave si osteoartriti ose osteoporoza, mund të pritet ngurtësi pas një frakture.

istockphoto

Shërimi i gabuar i një frakture të kockës së gishtit të madh

Përndryshe, rikuperimi pas një frakture të kockës së gishtit të madh është një proces shumë i rëndësishëm që, nëse nuk kryhet siç duhet, mund të shkaktojë fraktura të keqfunksionuara.

Shërimi i gabuar i skajit të poshtëm të kockës së gishtit të madh, i cili është minimalisht i ndryshëm nga normali, mund të rezultojë në një shqetësim të funksionit të dorës dhe një reduktim të diapazonit të lëvizjes së kyçit të dorës.

Pasojat e kockave të shëruara gabimisht i ndjejnë edhe njerëzit që nuk përdorin domosdo duart në jetën e tyre profesionale, megjithëse ky është problemi më i madh për muzikantët dhe sportistët. Terapia fizike rekomandohet për njerëzit me bashkim të keq të një frakture të kockës së gishtit pas një ekzaminimi nga një specialist ortopedik.

Nëse ka ndodhur shërimi normal, pacienti pritet të kthehet në aktivitetet normale brenda një deri në dy muaj pas operacionit. Aktivitetet më intensive të tilla si sportet mund të rifillojnë rreth tre deri në gjashtë muaj pas lëndimit. Shërimi i plotë zgjat rreth një vit. /KP

Në trend Shëndetësi

Më shumë
Kur trupi ‘qan’ për ndihmë: Shtatë shenjat që tregojnë sasi të tepërt të hekurit në gjak

Kur trupi ‘qan’ për ndihmë: Shtatë shenjat që tregojnë sasi të tepërt të hekurit në gjak

Shëndetësi
Kalo në kategori