Zëdhënësi i BE-së Peter Stano tha se Brukseli gjatë kësaj jave ishte informuar, por nuk ishte konsultuar në lidhje me planet e Qeverisë së Kosovës që kanë të bëjnë me targat dhe lirinë e lëvizjes në territorin e Kosovës.

“Sipas marrëveshjeve nga dialogu për lirinë e lëvizjes të vitit 2011 dhe 2016, Kosova ka të drejtë që gradualisht t’i heqë targat KM (të cilat i lëshon Serbia). Marrëveshjet janë të qarta se në Kosovë përdoren vetëm targa të lëshuara nga Kosova”, ka theksuar Stano, raporton EruonewsSerbia, transmeton Telegrafi.

Ai shton se është e rëndësishme që të jepet kohë e mjaftueshme për zbatimin e këtij plani, dhe të përgatitet dhe zbatohet në konsultim të ngushtë me qytetarët dhe në përputhje me praktikat e mira evropiane.

“Liria e lëvizjes është gurthemeli i Bashkimit Evropian. Ne presim që  Kosova dhe Serbia të promovojnë lirinë e lëvizjes në rajon dhe të veprojnë në mënyrë konstruktive në këtë drejtim dhe të mos paraqesin ndonjë pengesë të paarsyeshme që do të kufizonte lirinë e lëvizjes”, tha Stano.

Në emër të BE-së, ai përsëriti thirrjen ndaj të dyja palëve të shfrytëzojnë dialogun e udhëhequr nga BE si një platformë për të zgjidhur të gjitha çështjet e pazgjidhura, duke përfshirë ato që lidhen me lirinë e lëvizjes dhe targat e automjeteve.

Qeveria merr vendim për targat: Nuk do të ketë më automjete me “PR”, “KM”, “GL”..., do të regjistrohen me RKS Qeveria merr vendim për targat: Nuk do të ketë më automjete me “PR”, “KM”, “GL”..., do të regjistrohen me RKS

“BE pret që Kosova dhe Serbia të kultivojnë një mjedis të favorshëm për pajtimin, stabilitet rajonal dhe bashkëpunimin për të mirën e qytetarëve të tyre. Ky është çelësi për arritjen e një marrëveshjeje gjithëpërfshirëse ligjërisht të detyrueshme për normalizimin e marrëdhënieve të tyre, në të cilën palët tani duhet të fokusohen plotësisht”, përfundoi Stano.

Qeveria e Kosovës miratoi të mërkurën vendimin për mundësinë e riregjistrimit të veturave me targat e qyteteve në Kosovë – të cilat i lëshojnë autoritetet e Serbisë – në RKS (Republika e Kosovës).

Bëhet fjalë për veturat me targat PR (Prishtinë), GL (Gjilan), PZ (Prizren), KM (Mitrovicë e Kosovës) e kështu me radhë.

Në deklaratën e Qeverisë së Kosovës, të lëshuar më 29 qershor, sqarohet se riregjistrimi i këtyre veturave do të fillojë më 1 gusht dhe do të zgjasë deri më 30 shtator.

“Vendimi obligon Ministrinë e Punëve të Brendshme që t’i ndërmarrë të gjitha veprimet dhe masat e nevojshme me qëllim të realizimit të këtij procesi”, thuhet në deklaratë.

Aty, po ashtu, theksohet se riregjistrimi i veturave me targat e përmendura, nuk do të jetë i mundur pas afatit. /Telegrafi/

.