LAJMI I FUNDIT:

Thënie të Fyodor Dostoyevskyt: Jo forca, por bukuria e vërtetë do ta shpëtojë botën

Thënie të Fyodor Dostoyevskyt: Jo forca, por bukuria e vërtetë do ta shpëtojë botën
Fyodor Dostoevsky

• Edhe nga mënyra se si qesh, mund të njihet njeriu.

• Kur ndaloni së lexuari libra, ju pushoni së menduari.


• Shkalla e qytetërimit të një shteti matet nga burgjet e tij.

• Budallai që e pranon se është budalla, nuk është më budalla.

• Pse e kemi mendjen atëherë, nëse s’bëjmë sipas mënyrës sonë.

• Qenie që i përshtatet gjithçkaje: është përkufizimi më i mirë që mund t’i bëhet njeriut.

• Kurrë nuk do të mbërrini në destinacionin tuaj, në qoftë se ndaleni dhe qëlloni me gur çdo qen që leh.

• Edukimi i fëmijëve është punë dhe detyrë.

• Zotësia më e madhe për shkrimtarin është zotësia për të fshirë atë që ka shkruar.

• Arti është një kërkesë për njeriun ashtu si dhe të ngrënët e të pirët.

• Asgjë nuk është më fantastike se realiteti.

• Çdo gjë që është e vlefshme për njerëzit, ajo është edhe fisnike.

• Mendimet e mëdha e kanë burimin jo aq nga mendja e madhe, sa nga ndjenja e madhe.

• Pa një objektiv në jetë, njeriu ndihet i mbytur.

• Shpirti shërohet duke ndenjur me fëmijë.

• Dashuria është aq e fuqishme, sa na rilind edhe ne vetë.

• Kur zemrës së vajzës nis t’i vijë keq, atëherë kuptohet vetë se kjo është gjëja më e rrezikshme për të.

• Në zemrën që dashuron vërtet ose xhelozia vret dashurinë ose dashuria vret xhelozinë. Krejt e kundërta ndodh me pasionin e verbër.

• Mendja prandaj është, që të arrish atë që kërkon.

• S’ka gjë më të vështirë në botë se sa çiltërsia dhe s’ka më të lehtë se lëvdata.

• Nëse Zoti nuk ekziston, atëherë çdo gjë lejohet.

• Disa mendojnë se paraja i ngre në nivelin e çdo gjëje që është mbi ta.

• Njerëzimi mund të jetojë pa shkencë, mund të jetojë pa bukë, por nuk jeton dot pa bukurinë.

• Jo forca, por bukuria e vërtetë do ta shpëtojë botën.

• Nuk ka kënaqësi më të madhe për një nënë, sesa të shohë për herë të parë një buzëqeshje në buzët e fëmijës së saj.

• Vuajtja: ky është i vetmi shkak i vetëdijes.

• Vetëdija dhe dashuria janë ndoshta e njëjta gjë, pasi pa dashurinë asgjë nuk dihet.

• Kur një shpirt meskin i shpëton shtypjes, bëhet vetë shtypës.

• Arti e revolta nuk do të vdesin përveçse me njeriun e fundit.

• Njerëzit i urrejnë profetët dhe i vrasin, por adhurojnë martirët dhe nderojnë ata që kanë vrarë.

• Mbi këtë tokë mund të duam vetëm përmes mundimit.

• Kur çdo njeri do të ketë arritur lumturinë, koha s’do të jetë më.

• Për të vepruar me zgjuarsi, vetëm zgjuarsia nuk mjafton.

• Nuk ka lumturi më të madhe se atë të familjes.

• Bukuria është një enigmë.

• Nëse djalli nuk ekziston por e ka krijuar njeriu, besoj se ai e ka krijuar sipas imazhit e shëmbëlltyrës së tij.

• Një njeri, i cili e di se si të përqafojë një tjetër, është një njeri i mirë. /EO/