E doni veten tuaj? Nëse përgjigja është “Po”, mund ta thoni fort! Askush nuk duhet të mendojë se je i guximshëm, narcisist apo egoist. Dhe tani do të shpjegojmë pse…

Narcizmi, egoizmi, respekti vetjak janë kur flasim për dikë që mendon vetëm për veten. Ne tentojmë të ngatërrojmë termat dhe të japim një konotacion negativ ndaj qëndrimeve që janë të shëndetshme dhe konstruktive.

Dallimi midis egoistëve dhe narcisistëve

Për të na dhënë një përkufizim profesional, Dr. Chamorro-Premuzic i Universitetit të Kolumbias thotë se egoisti gjithmonë bën atë që dëshiron, madje me koston e lëndimit të të tjerëve, ndërsa narcisti është i fiksuar me veten, vetë-referent, i vetë-përqendruar, i ftohtë, i lirë ndaj ndjeshmërisë dhe kërkon vazhdimisht miratim apo admirim nga të tjerët.

Çfarë është dashuria për veten?

Dashuria për veten, nga ana tjetër, nuk ka lidhje me kotësinë, as nuk i lë pas dore ose i dëmton të tjerët. Nuk i përjashton ato, por i përfshin ato, i çliron dhe i përmirëson ato. Dashuria është një ndjenjë, jo një emocion. Të duash veten do të thotë të pranosh veten për atë që je dhe të pranosh apo të refuzosh atë që na japin të tjerët, varësisht se sa mirë ata janë në gjendje ta bëjnë këtë.

Të duash tjetrin, presupozon të njohësh si fillim veten, të kuptosh atë që dëshiron dhe atë që meriton dhe të veprosh në përputhje me rrethanat, shkruan Class. Kur e doni veten, ju shihni veten në projeksion tek të tjerët, bashkë me ndjeshmëritë tuaja autentike dhe të sinqerta.

Rëndësia e dashurisë në çift

Për të krijuar një lidhje të vërtetë me dikë tjetër, duhet së pari të krijosh një lidhje me veten, të dish atë që dëshiron dhe të kuptosh kur diçka nuk po funksionon për ty. Nëse keni ndonjë problem me partnerin tuaj dhe nuk ka të bëjë me komunikimin ose kompromiset e përditshme të vogla, por diçka që dëmton vetë themelet e lumturisë suaj, duhet të jeni në gjendje të ndaheni pa faj apo keqardhje.

Lumturia juaj është përgjegjësia juaj. Dhe vetë-dashuria, kjo dihet, tashmë! /Telegrafi/