Talibanët thonë se ata nuk duan të monopolizojnë pushtetin, por këmbëngulin se nuk do të ketë paqe në Afganistan derisa të arrihet një zgjidhje e negociuar dhe presidenti, Ashraf Ghani të largohet nga pushteti.

Në një intervistë me Associated Press, zëdhënësi i Talibanëve, Suhail Shaheen, i cili është gjithashtu një anëtar i ekipit negociues të lëvizjes radikale, përshkroi qëndrimin e rebelëve për atë që duhet të ndodhë më pas në vend në prag të një humnere.

Talibanët kanë pushtuar shpejt territoret javët e fundit, duke pushtuar kalimet kufitare strategjike dhe duke sulmuar një numër të kryeqyteteve provinciale, në një ofensivë pas njoftimit të braktisjes së trupave të SHBA dhe NATO në Afganistan.

Këtë javë, një oficer kryesor ushtarak amerikan, Gjenerali Mark Milley, tha në një konferencë shtypi në Pentagon se Talibanët kishin një “vrull strategjik” dhe nuk përjashtonin mundësinë që Talibanët të pushtonin të gjithë vendin.

Shaheen tha se Talibanët do të vendosin armët kur qeveria bie dakord përmes negociatave është e pranueshme për të gjitha palët në konflikt dhe kur qeveria e presidentit Ashraf Ghani largohet nga pushteti. /Telegrafi/