0Shares

Jeta e vështirë të cilën e bënin shqiptarët dhe trajtimi i veçantë dhe me privilegje ndaj serbëve që po jetonin në ish – Jugosllavi e kishte shtyrë rrobaqepësin nga Peja, Remzi Baloku që të fillonte organizatën e cila synonte bashkimin e trojeve shqiptare në një ombrellë.

Ndonëse vepronte nën kushte të vështira dhe nën përcjelljen e rreptë të sigurimit shtetëror të asaj kohe, në një intervistë për Telegrafin esnafliu i “Çarshisë së Gjatë”, kishte arritur që të mobilizonte shumë njerëz që të bëhen pjesë e organizimit të ri.

Organizata për Bashkimin e Trojeve Shqiptare (OBTSH), të cilën e drejtonte Baloku, përveç pjesë civile, kishte paraparë edhe pjesën militare të saj, ku përmes luftës guerile, sulmeve me atentate synonte ta sfidonte pushtetin jugosllav.

Por, pas një kohe të veprimit ilegal, organizata dhe Baloku u dekonspirua, gjë e cila bëri që ai të burgoset dhe ta vuajë dënimin dhe shumë tortura nëpër kazamatet jugosllave.

Ai në këtë rrëfim flet edhe për vështirësitë që i kishin për të siguruar armë dhe se krejt financat që derdheshin për organizatën ishin nga mjetet vetanake të anëtarëve.

Më poshtë mund ta ndiqni intervistën e plotë të Remzi Balokut. /Telegrafi/

Të Ngjajshme
Shfaq Komentet (0)