Samiti i Ballkanit Perëndimor 2017 që sot do të mbahet në Trieste të Italise do të shërbejë si një rast i rëndësishëm për të punuar së bashku në forcimin e mundësive konkrete duke nxitur bashkëpunimin rajonal, me qëllim të zhvillimit të shoqërive gjithëpërfshirëse, qeverisjes së mirë dhe ekonomive vibrante, duke avancuar më tej perspektivën e integrimit të Bashkimit Evropian në rajon.

Federica Mogherini, Përfaqësuese e Lartë e Bashkimit Evropian për Punët e Jashtme dhe Politika të Sigurisë/Nënkryetare e Komisionit, Johannes Hahn, Komisioneri për Politikat Evropiane të Fqinjësisë dhe Negociata të Zgjerimit dhe Violeta Bulc, Komisionere për Transport, do të marrin pjesë së bashku me shefat e qeverisë, ministrat e Ekonomisë dhe ministrat e Transportit të Ballkanit Perëndimor dhe homologët e tyre nga gjashtë shtete anëtare të BE-së: Austria, Kroacia, Franca, Gjermania, Italia dhe Sllovenia.

Nga Ballkani do të jenë të pranishëm shefat e Qeverive të Shqipërisë, Kosovës, Bosnjes, Maqedonisë, Malit të Zi. Kosova në këtë Samit përfaqësohet nga Kryeministri në Largim Isa Mustafa.

Diskutimet do të fokusohen në tri fusha kyçe të bashkëpunimit rajonal: 1) Lidhshmëria, 2) Integrimi rajonal ekonomik/zhvillimi i sektorit privat dhe 3) Kontaktet mes njerëzve.