Media shtetërore kineze ka njoftuar se sonda hënore Chang’e 5 e ngarkuar me kthimin e mostrave të hënës në Tokë e ka arritur me sukses në sipërfaqen hënore.

Sonda – e cila përbëhet nga katër module – tani do të përpiqet të mbledhë mostrat e shkëmbinjve para se t’i sjellë përsëri në Tokë, shkruan Metro.co.uk.

Mostrat do të ngarkohen në një automjet të vogël kthimi që do të largohet nga Hëna të enjten. Koha e saktë e prekjes nuk u konfirmua nga Administrata Kombëtare Hapësinore e Kinës (CNSA). China Science raportoi uljen në një shkrim në Twitter, duke thënë se Chang’e-5 u ul me sukses në anën e afërt të Hënës, njoftoi të martën Administrata Kombëtare Hapësinore e Kinës (CNSA).

Video e drejtpërdrejtë e momentit u ndërpre gjithashtu para se të ndodhte ulja.

Detyra kryesore e misionit është të shpojë dy metra nën sipërfaqen e hënës dhe të mbledh rreth 2 kg shkëmbinj dhe mbeturina të tjera që do të kthehen në Tokë, sipas NASA.

Kjo do të ofronte mundësinë e parë për shkencëtarët për të studiuar materialin hënor të sapo marrë që nga misionet amerikane dhe ruse të viteve 1960 dhe 1970.

Koha e zbarkuesit Chang’e 5 në Hënë është planifikuar të jetë e shkurtër. Mund të qëndrojë vetëm një ditë hënore, ose rreth 14 ditë në Tokë, sepse i mungojnë njësitë e ngrohjes radioizotopike për t’i bërë ballë netëve ngrirëse të Hënës.

Lundruesi do të gërmojë për materiale me krahun robotik dhe do t’i transferojë ato në atë që quhet një ngritës, i cili do të ngrihet nga Hëna dhe do të ankorohet me kapsulën e shërbimit. Materialet do të zhvendosen në kapsulën e kthimit për t’u tërhequr përsëri në Tokë. Misioni është ndër më të guximshmit e Kinës që kur vendosi për herë të parë një njeri në hapësirë ​​në vitin 2003, duke u bërë vetëm kombi i tretë që e bëri këtë pas SHBA-së dhe Rusisë. /Telegrafi/