Kryeministrja e Skocisë ka propozuar 19 tetor 2023 si datë për një referendum tjetër për pavarësinë.

Nicola Sturgeon tha se pyetja do të ishte e njëjtë si në referendumin e fundit në vitin 2014, “A duhet të jetë Skocia një vend i pavarur?”.

Ajo tha se do t’i shkruante kryeministrit britanik, Boris Johnson për të kërkuar pëlqimin zyrtar rreth mbajtjes së votimit.

E para e qeverisë skoceze tha se do të vazhdon me planin e saj nëse kjo nuk arrihej, raporton bbc.

Por ajo theksoi se çdo referendum do të duhet të jetë i ligjshëm dhe kushtetues – me Gjykatën e Lartë që do t’i kërkohet të vendosë mbi çështjet e mundshme ligjore rreth mbajtjes së një votimi pa miratimin e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar.

Sturgeon tha se zyrtari më i lartë i ligjit të Skocisë, Lord Advocate, ka rënë dakord ta referojë çështjen në gjykatën më të lartë të Mbretërisë së Bashkuar, me dokumentet gjyqësore që do t’u dorëzohen oficerëve të ligjit të qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar të martën pasdite.

Ministrja e parë tha se shpresonte se gjykata do të ishte në gjendje të “siguronte qartësi dhe siguri ligjore në kohën e duhur” në vend që të kishte një proces të zgjatur.

Nëse gjykata vendos që Holyrood nuk ka fuqinë për të mbajtur një referendum, ajo tha se zgjedhjet e ardhshme të përgjithshme do të bëhen një “referendum de fakto” me SNP-në që qëndron si parti e vetme që mbështet pavarësinë.

Megjithatë, nëse gjykata vendos në favor të qeverisë skoceze, Sturgeon tha se do të kalonte shpejt miratimin e projektligjit të referendumit, i cili u publikua ndërsa Sturgeon po fliste.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka deklaruar më parë se “tani nuk është koha” për një referendum tjetër, me kryeministrin që tha më herët të martën se Mbretëria e Bashkuar ishte më e fortë së bashku. /Telegrafi/