Shumica e pacientëve me coronavirus të shtruar në spital është zbuluar se vuajnë nga simptomat neurologjike, sipas një studimi të ri, me simptomat më të zakonshme që janë dhimbja e muskujve dhe dhimbjet e kokës.

Simptomat kryesore të coronavirusit renditen nga shërbimi shëndetësor kombëtar si: temperaturë e lartë, kollë, e vazhdueshme dhe një humbje ose ndryshim i ndjenjës së nuhatjes ose shijes. Por, ndërsa shkencëtarët kanë mësuar më shumë rreth virusit, janë vërejtur simptoma të tjera, të tilla si diarreja dhe skuqja e lëkurës.

Në studimin e ri, studiuesit gjetën më shumë se 80 për qind të pacientëve të shtruar në spital me coronavirus përjetojnë dhimbje koke, marrje mendsh, dhimbje muskulore dhe encefalopati, i njohur gjithashtu si funksion i ndryshuar mendor, shkruan Express.co.uk.

Qëndrimi mesatar në spital për pacientët me këto simptoma u zbulua gjithashtu të ishte tre herë më i gjatë, me rrezikun e vdekjes shtatë herë më të lartë. Studiuesit, nga spitali memorial Northwestern në Çikago, thanë se studimi është i pari i këtij lloji në SHBA dhe mund të ndihmojë në identifikimin dhe trajtimin e njerëzve të shtruar në spital me virusin përpara se të përjetojnë këto simptoma.

Si pjesë e studimit, botuar në ‘Annals of Clinical and Translational Neurology’, ekipi shqyrtoi të dhënat e më shumë se 500 pacientëve me COVID-19 në 10 spitale në sistemin shëndetësor të mjekësisë veriperëndimore.

U zbulua se 42 për qind kishin simptoma neurologjike kur filluan simptomat e tyre, dhe 63 për qind i pësuan ato ndërsa ishin në spital. Por, 82 për qind përjetuan të paktën një simptomë gjatë sëmundjes së tyre. Rreth 45 për qind e pacientëve vuanin dhimbje të muskujve dhe rreth 38 për qind raportuan dhimbje koke. Përafërsisht një e treta përjetuan marramendje dhe encefalopati, rreth 16 për qind kishin çrregullime të shijes dhe 11 për qind raportuan çrregullime të nuhatjes. Më pak se dy për qind e pacientëve përjetuan komplikime të rënda, të tilla si kriza, goditje në tru dhe çrregullime të lëvizjes.

Pasi pacientët u lëshuan nga spitali, më shumë se dy të tretat me encefalopati nuk ishin në gjendje të kujdeseshin për veten e tyre në shtëpi. Gati 90 pacientë që nuk e kishin zhvilluar këtë gjendje ishin në gjendje të kujdeseshin për veten e tyre pasi u larguan nga spitali.

Përndryshe, shkalla e vdekjes u zbulua të ishte më e lartë në mesin e pacientëve me encefalopati. /Telegrafi/