Psikologia Nihatra Kraus ka zbuluar se fëmijët, sidomos në adoleshencë, mund të kenë probleme serioze psikologjike, për shkak të të cilave bien në depresion

– Depresioni klinik mund të fillojë në fëmijërinë e hershme ose të mesme dhe prek një në tetë fëmijë. Për shkak të pandemisë së coronavirusit, në të cilën ndodhemi prej dy vjetësh, gjithnjë e më shumë të rinj po ndihen të lodhur, të poshtëruar dhe negativë – thekson dr. Kraus, transmeton Telegrafi.

– Nuk është e lehtë që prindërit të vërejnë shenjat e depresionit tek fëmijët që në fillim, prandaj është e nevojshme të konsultoheni me psikologun, sepse jo të gjithë të rinjtë kanë të njëjtat simptoma. Shumë do të shfaqin simptoma të ndryshme në mjedise të ndryshme – thotë psikologia.

Si t’i dallojmë shenjat e hershme të depresionit te fëmijët?

Dallimi i depresionit mund të jetë shumë i vështirë, pavarësisht nëse është fjala për një fëmijë apo një të rritur. Njerëzit me probleme të shëndetit mendor shpesh qajnë dhe thonë se janë në depresion.

Simptomat dhe shenjat e depresionit

Edhe pse asnjë fëmijë nuk është i njëjtë, ka simptoma të zakonshme, të cilat janë alarm për prindërit se diçka nuk po shkon me fëmijën.

1. Të qara ose trishtim të vazhdueshëm.
2. Humbja e shpresës.
3. Ndryshime në rutinën e gjumit.
4. Ndryshimet në ushqim.
5. Lodhja.
6. Ankimi për dhimbje.
7. Heqja dorë nga aktivitetet dhe shoqërimi që u pëlqenin.
8. Demonstrimi i qëndrimeve negative ndaj detyrave shkollore.
9. Vështirësi në përqendrim.
10. Motivim i dobët.
11. Rritja e sjelljes së rrezikshme.

Kush është në rrezik?

Depresioni shkaktohet nga një sërë faktorësh që lidhen me mjedisin, gjenetikën, ngjarjet e jetës dhe zakonet e jetës. Ndonjëherë nuk ka asnjë arsye të qartë pse dikush mund ta përjetojë këtë gjendje.

Dr. Krause thotë se një histori familjare e depresionit mund të predispozojë fëmijën tuaj. Faktorë të tjerë përfshijnë “çdo ngjarje të rëndësishme të jetës (për shembull, divorci i prindërve) ose pikëllimi i papritur ose diçka e rëndësishme”.

Ngacmimi, trauma ose shëndeti i dobët fizik mund të zhvillohen gjithashtu në depresion.
– Të rinjtë që mund të vënë në dyshim seksualitetin ose gjininë e tyre ose janë LGBTQ +, janë gjithashtu në rrezik më të lartë të depresionit – shton Dr. Krause.

Çfarë duhet bërë?

Dr. Krause thotë se nëse jeni të shqetësuar, hapi i parë është të vizitoni mjekun tuaj të përgjithshëm për të vlerësuar gjendjen fizike dhe mendore të fëmijës. Një mjek i përgjithshëm mund t’i referojë një fëmijë në shërbimin lokal të shëndetit mendor për fëmijë dhe të rinj për ndihmë të specializuar.

Gjëja pozitive që duhet mbajtur mend është se depresioni është shumë efektiv në trajtimin e tij kur diagnostikohet. Trajtimi zakonisht “përfshin biseda individuale ose familjare dhe medikamente të rastësishme”. /Telegrafi/