“Meditimi më i mirë është ai që funksionon për ju në këtë fazë të jetës”

Reklama

Njerëzit që janë të rinj në meditim zakonisht këshillohen të heqin qafe të gjitha nocionet e paramenduara rreth meditimit dhe rezultateve të tij.

Pasi ta pastroni mendjen tuaj nga pritjet dhe paragjykimet, i vetmi shqetësim është të gjeni llojin e meditimit që do t’ju përshtatet – ne jemi këtu për t’ju ndihmuar në këtë drejtim.

Ekzistojnë disa forma të meditimit dhe njerëzit në të gjithë botën përfshihen në meditime të llojeve të ndryshme.

Meditimi është jashtëzakonisht i larmishëm dhe ndryshon vazhdimisht për mirë. Sidoqoftë, të gjitha format e detyrojnë mendjen dhe trupin e njeriut të shtrihen përtej aftësive të tyre të zakonshme.

Reklama

Çdo person ka nevojë për gjëra të ndryshme nga meditimi, duke përfshirë paqen, lehtësimin e ankthit, relaksimin, lidhjen shpirtërore, rritjen e epshit, heqjen e besimeve të rreme dhe të tjera.

Reklama

Meditimi është në gjendje ta arrijë këtë dhe të sjellë edhe zbulime shtesë mahnitëse dhe forcën brenda nesh.

Është e arsyeshme të eliminosh pritjet dhe të zhytesh në meditim me një mendje të lirë dhe të hapur që mund të frymëzojë aspekte të papritura të personalitetit tonë thelbësor.

Prandaj është thelbësore të qëndrosh stabil dhe të praktikosh rregullisht lloje të përshtatshme meditimi nën mbikëqyrje:

1. Meditim i përqendruar: Meditimi i përqendruar përfshin përqendrimin duke përdorur ndonjë nga pesë shqisat. Për shembull, mund të përqendroheni në diçka të brendshme, si frymëmarrja, ose mund të sillni ndikime të jashtme për t’ju ndihmuar të përqendroni vëmendjen.

Reklama

2. Meditimi i lëvizjes: Edhe pse shumica e njerëzve mendojnë për yoga kur dëgjojnë meditim të lëvizjes, kjo praktikë mund të përfshijë ecjen nëpër pyll, kopshtarinë, qigong dhe forma të tjera të lëvizjes. Është një formë aktive e meditimit ku lëvizja ju udhëzon. Meditimi i lëvizjes është i mirë për njerëzit që gjejnë paqe në veprim dhe preferojnë të lënë mendjen e tyre të endet.

Reklama

3. Meditimi “mindfulnes”: Ky lloj meditimi buron nga mësimet budiste dhe është teknika më e njohur e meditimit. Përmes kësaj praktike, ju i kushtoni vëmendje mendimeve ndërsa kalojnë nëpër mendje. Ju nuk i gjykoni mendimet ose përfshiheni në to. Ju thjesht vëzhgoni dhe mbani shënim. Kjo praktikë ndërthur përqendrimin me vetëdijen. Ju mund ta gjeni të dobishme të përqendroheni në një objekt ose frymëmarrje ndërsa vëzhgoni çdo ndjesi trupore, mendime ose ndjenja.

Reklama

4. Meditimi shpirtëror: Meditimi shpirtëror përdoret në fetë lindore, të tilla si hinduizmi dhe daoizmi dhe në besimin e krishterë. Është i ngjashëm me lutjen pasi reflektoni në heshtje rreth jush dhe kërkoni një lidhje më të thellë me Zotin ose Universin. Vajrat esencialë zakonisht përdoren për të rritur përvojën shpirtërore. Opsionet më të njohura përfshijnë: temjan, mirrë, dru kedri, dru sandali etj. Meditimi shpirtëror mund të praktikohet në shtëpi ose në një vend adhurimi.

Reklama

5. Meditimi me Mantra: Meditimi me Mantra është i spikatur në shumë mësime, përfshirë traditat hindu dhe budiste. Ky lloj meditimi përdor një tingull të përsëritur për të pastruar mendjen. Mund të jetë një fjalë, frazë ose tingull. Nuk ka rëndësi nëse mantra juaj thuhet me zë të lartë ose në heshtje. Pasi ta thoni për disa kohë, do të jeni më vigjilent dhe në një mendje me mjedisin. Kjo ju lejon të përjetoni nivele më të thella të ndërgjegjësimit.

Reklama

6. Meditimi trashendencial: Ky lloj meditimi ka qenë objekt i studimeve të shumta në komunitetin shkencor. Përdor një mantra ose një seri fjalësh që janë specifike për secilin praktikues. Kjo praktikë është për ata që pëlqejnë strukturën dhe janë seriozë në lidhje me mbajtjen e një praktike meditimi.

Reklama

7. Relaksimi progresiv: I njohur gjithashtu si meditim i skanimit të trupit, relaksimi progresiv është një praktikë që synon uljen e tensionit në trup dhe promovimin e relaksimit. Shpesh, kjo formë e meditimit përfshin shtrëngimin dhe relaksimin ngadalë të një grupi muskujsh në të njëjtën kohë në të gjithë trupin. Kjo formë e meditimit shpesh përdoret për të lehtësuar stresin dhe për t’u qetësuar para gjumit.

Reklama

8. Meditimi i vizualizimit: Meditimi i vizualizimit është një teknikë e përqendruar në rritjen e ndjenjave të relaksimit, paqes dhe qetësisë duke vizualizuar skena ose imazhe pozitive. Me këtë praktikë, është e rëndësishme të imagjinoni skenën dhe të përdorni të pesë shqisat për të shtuar sa më shumë detaje të jetë e mundur. Një formë tjetër e meditimit të vizualizimit përfshin që të imagjinoni veten duke arritur qëllime specifike, të cilat synojnë të rrisin fokusin dhe motivimin. Shumë njerëz përdorin meditimin e vizualizimit për të rritur humorin, për të zvogëluar nivelet e stresit dhe për të promovuar paqen e brendshme.

Reklama
Reklama

9. Meditim me dashamirësi: Meditimi me dashamirësi përdoret për të forcuar ndjenjat e dhembshurisë, mirësisë dhe pranimit ndaj vetes dhe të tjerëve. Zakonisht përfshin hapjen e mendjes për të marrë dashuri nga të tjerët dhe më pas dërgimin e një sërë urimesh për të dashurit, miqtë, të njohurit dhe të gjitha qeniet e gjalla.

/Telegrafi/