Në një botë që është e ndarë në pothuajse 200 vende, burimet natyrore nuk shpërndahen “në solidaritet”

Në një botë ku flitet gjithnjë e më shumë për mungesën e ujit, disa vende janë plotësisht të privuara nga diçka që shpesh merret si e mirëqenë – lumenjtë.

– Libia

Vendi i shkretëtirës së Afrikës së Veriut nuk mund të mburret me një lumë të vetëm të përhershëm. Ajo me të cilën ai mund të mburret është i ashtuquajtura një lumë i madh i krijuar nga njeriu. Është një sistem i madh tubash që ujitin vendin përgjatë dhe tërthorazi dhe përbën 70 për qind të burimeve të ujit të pijshëm në Libi. Disa e konsiderojnë atë më të madhin në botë.

– Bahrejni

Bahrejni, ashtu si Libia, nuk ka lumenj të përhershëm. Për më tepër, të dhënat për periudhën midis viteve 1972 dhe 2017 tregojnë se niveli i ujit të lëngshëm sipërfaqësor ka mbetur i qëndrueshëm: “rreth zero miliardë metra kub në vit”.

– Arabia Saudite

Arabia Saudite, një vend me 2.150.000 kilometra katrorë nuk ka asnjë lumë të vetëm, por siguron ujë për 34 milionë banorët e saj. Pothuajse gjysma e ujit të pijshëm vjen nga shkripëzimi i detit ose ujit të njelmët. Shumë pyesin nëse kjo është zgjidhja për të ardhmen e botës, ku po flasim gjithnjë e më shumë për mungesën e ujit.

– Vatikani

Vetë Vatikani në miniaturë nuk ka një lumë (disa do të thoshin se nuk ka vend për një lumë), por është rreth 400 metra larg nga lumi italian Tiber.

Tiberi është gjithnjë e më shumë objekt i debateve publike për shkak të ndotjes së ujit, kështu që ndoshta Vatikani nuk është i pakënaqur që nuk ka një lumë. Ju humbni diçka, ju fitoni diçka – në këtë rast, ju keni më pak kujdes.

– Monako

Ai është vetëm një qytet, ai nuk ka pothuajse asnjë terren natyror brenda tij, dhe për rrjedhojë nuk ka lumenj natyrorë. Në mënyrë të ngjashme, Monako është gjithashtu një qytet-shtet, i cili është i vogël dhe kufizohet me Francën në tri anët dhe Detin Mesdhe në të katërtin. Vendndodhja dhe struktura e qytetit e pengojnë atë të ketë ndonjë lumë natyror.

– Malta

Krahas Vatikanit dhe Monakos, që janë aq të vegjël sa nuk është vërtet tronditës fakti që nuk kanë lumë, Malta është vendi i tretë dhe i fundit evropian që nuk ka lumë.

Për më tepër, nuk ka liqen të përhershëm. Nëse shikoni një imazh satelitor të këtij arkipelagu në mes të Mesdheut, do të vini re tone uniforme gri-kafe, me vetëm disa gjurmë të gjelbra.

Ndryshe, në mesin e vendeve pa lumenj janë edhe ishujt Komore, Xhibuti në Afrikë, Kuvajti, Omani, Maldivet, Katari, Emiratet e Bashkuara Arabe, Jemeni në Azi, Kiribati, Ishujt Marshal, Nauru, Tonga e Tuvallu në Oqeanin Paqësor dhe Bahama në Amerikën Veriore. /KP