Një shtëpi në mes të hiçit e ëndërrojnë të gjithë ata që duan te arratisen nga smogu, trafiku dhe qyteti i zhurmshëm e i mbipopulluar.

Por shtëpitë në mes të pyllit e mbi pemë nuk janë për frikacakët e as për ata që kanë frikë nga lartësitë. Një jetë si në përralla por që përfshin edhe ujkun apo ariun, të cilët mund të jenë të vetmit “fqinjë” në një rreze prej qindra kilometrash.

Shtëpia e parë mbi pemë u ndërtua në ishujt e Paqësorit jugor dhe Azinë juglindore, rreth shekullit të parë pas Krishtit. Nevoja për t’u mbrojtur nga përmbytjet dhe egërsirat i detyroi vendasit të jetonin mbi pemë.

Por sot shumë shtëpi të tilla ndërtohen për jetë vetmitare apo pushime luksoze larg qytetërimit.

Më poshtë janë disa nga shtëpitë e banueshme mbi pemë në SHBA, Kanada, Suedi, Gjermani dhe disa ishuj turistikë në oqeanin Paqësor. /tch/