Me pandeminë COVID-19 që po përballemi tani, shumë do të dëshironin të dinim rreziqet personale që ndërmarrim nën skenarë të ndryshëm.

Dhe në këtë drejtim, tashmë, shkencëtarët bien dakord që coronavirusi i ri përhapet përmes pikave por gjithashtu mund të qëndrojë në ajër, veçanërisht në hapësira të ajrosura dobët.

Kjo edhe, sipas Euronews, përcjell Telegrafi, është arsyeja pse disa studiues po përpiqen të matin se si maskat dhe ventilimi mund të kontribuojnë në parandalimin e infeksionit.

Jose-Luis Jimenez është një kimist atmosferik në Universitetin e Colorado Boulder dhe ai krijoi një vlerësues të rrezikut të infeksionit bazuar në informacionet më të fundit të mundshme në lidhje me përhapjen e COVID-19.

Eksperti në dinamikën e grimcave në ajër përdor dy modele të njohura bazuar në shpërndarjen e ndotësve dhe mënyrën se si njerëzit infektohen nga viruset e ajrit për të përcaktuar numrin e njerëzve që do të infektohen në mjedise të caktuara.

“Modeli përpiqet të simulojë kushtet që çojnë në përhapje të gjerë”.

Sipas modelit, nëse gjashtë persona do të ishin në një dhomë pa maska dhe me ajrosje të dobët për katër orë dhe një person do të ishte pozitiv për COVID-19, të gjithë do të infektoheshin.

Sidoqoftë, nëse zvogëlojmë sasinë e kohës në dy orë dhe të gjithë mbajnë maska dhe ka ventilim të mirë, vetëm një person tjetër infektohet.

Por ka pyetje të tjera që e bëjnë të vështirë parashikimin se si mund të veprojë ngjitja në një dhomë, duke përfshirë që shkencëtarët ende nuk e kuptojnë plotësisht se sa ngjitës janë disa njerëz.

Modeli duket se tregon megjithatë rëndësinë e ventilimit të mirë dhe mbajtjes së maskave në luftën kundër COVID-19 – por gjithashtu tregon limitet.

“Përdorimi i maskës nuk është e vetmja zgjidhje dhe duhet të bëhet në kombinim me masa të tjera”, tha Hans Kluge, drejtori rajonal i Organizatës Botërore të Shëndetësisë për Evropën.

“Sidoqoftë, nëse përdorimi i maskës do të arrinte në 95%, ‘bllokimet’ nuk do të ishin të nevojshme. Por, me nivel prej 60% ose më të ulët, është e vështirë të shmangësh bllokimet”. /Telegrafi/