Shkencëtarët po eksperimentojnë me teknologjinë e vaksinave kundër COVID-19, si një mënyrë për të trajtuar sëmundjet terminale si kanceri dhe HIV/AIDS.

Pandemia e coronavirusit i shtyu shkencëtarët të krijojnë një vaksinë të llojit të parë duke përdorur mARN, ose një pjesë të vogël të proteinës pikuese të një grimce së virusit, për të krijuar një përgjigje të sistemit imunitar që mbron nga infeksioni.

Është një qasje që studiuesit e vaksinave kanë studiuar për 25 vitet e fundit, njoftoi insider.

Pas rezultateve të efektshme të provave klinike dhe miliona vaksinave të suksesshme me vaksina COVID-19 të bazuara në mARN, studiuesit tani po shikojnë se si zbulimi mund të bëjë rrugën për trajtime të tjera të lakmuara.

Shkencëtarët në Universitetin e Teksasit, “MD Anderson Cancer Center” po përgatiten të studiojnë mARN si një trajtim i kancerit tani, transmeton Telegrafi.

Ata besojnë se ARN mund të përdoret për të parandaluar përsëritjen e kancerit, tha Dr. Van Morris, një onkolog që drejton provën klinike.

Mundësia e përsëritjes së kancerit ndryshon bazuar në llojin e kancerit dhe është më e zakonshme me kancerin e vezoreve, kancerin e fshikëzës dhe glioblastomën. Përsëritja ndodh kur sasi të vogla të qelizave kanceroze qëndrojnë në trup pas trajtimit, shumohen dhe në disa raste lëvizin në zona të tjera të trupit.

Në provë, e cila aktualisht është në fazën e saj të dytë, mjekët testojnë pacientë me kancer që kishin hequr tumore dhe kaluan kimioterapi. Pasi testet zbulojnë qelizat kancerogjene që ende qarkullojnë në të gjithë trupat e tyre, studiuesit krijojnë kokteje të ARNi të individualizuara.

Shkencëtarët në Universitetin Scripps në Kaliforni po shikojnë gjithashtu HIV, një infeksion seksualisht të transmetueshëm që prek 1.2 milion njerëz në të gjithë botën, si një kandidat për një vaksinë mARN.

Ngjashëm me mënyrën sesi vaksina COVID-19 u bashkohet proteinave me erëza coronavirusi dhe i vret ato, vaksina e HIV mund të bëjë të njëjtën gjë me grimcat e HIV, tha William Schief, një imunolog në Scripps Research, i cili ndihmoi në zhvillimin e vaksinës së HIV në një provë të Fazës 1.

Që nga ardhja e vaksinës COVID-19, studiuesit kanë përqendruar gjithashtu në sëmundjet që ata parashikojnë se do të bëhen kërcënime më të mëdha në vitet e ardhshme.

Shkencëtarët e Universitetit të Oksfordit që bashkëpunuan me AstraZeneca për të zhvilluar vaksinën e tyre COVID-19 tani po punojnë për një vaksinë për të trajtuar sëmundjen seksualisht të transmetueshme gonorrea. /Telegrafi/