Vëllimet e importit të naftës së papërpunuar gjermane u rritën për 14.6 për qind në katër muajt e parë të 2022, pasi ekonomia u rikuperua nga ndikimi i pandemisë COVID-19 dhe fatura u dyfishua për shkak të çmimeve më të larta.

Siç tregojnë të dhënat zyrtare, importi me 21.5 për qind u pasua nga Deti i Veriut Britanik dhe Norvegjez, ndërsa nga anëtarët e Organizatës së Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) kontribuuan 17.7 për qind. Pjesa e mbetur u nda mes burimeve të tjera, duke përfshirë Kazakistanin dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Importet gjermane të naftës në janar-prill nga të gjitha origjinat u rritën në 28.5 milionë tonë nga 24.9 milionë sa ishin në të njëjtit muaj të vitit 2021.

Reklama
Reklama

Gjermania shpenzoi 18.5 miliardë euro për importet e papërpunuara në katër muaj, 99 për qind më shumë se një vit më parë. Çmimi mesatar i paguar për ton në kufi u rrit me 74 për qind në të njëjtën periudhë të një viti më parë, duke qëndruar në 647.57 euro.

Çmimet e naftës Brent në tregun botëror u zvogëluan disa terrene të humbura pas një shitjeje prej 9 për qind nga frika në rritje për recesion dhe bllokime në Kinë.

Çmimet ishin rimëkëmbur fuqishëm gjatë vitit 2021 dhe në fillim të 2022 dhe arritën nivelin e tyre më të lartë që nga viti 2008 në mars, të nxitur nga shqetësimet për ndikimin e pushtimit rus të Ukrainës. Ato janë ende në nivelet më të larta në këto 8 vite. /Telegrafi/

Reklama
Reklama