Një zyrtar i lartë i Agjencisë Evropiane të Barnave (EMA) u bëri thirrje anëtarëve të Bashkimit Evropian të dielën të përmbahen nga dhënia e miratimeve kombëtare për vaksinën ruse kundër COVID-19 (Sputnik V) ndërsa agjencia rishikon sigurinë dhe efektivitetin e saj.

“Na duhen dokumente që mund t’i shqyrtojmë. Ne gjithashtu për momentin nuk kemi të dhëna… për njerëzit e vaksinuar. Është e panjohur. Kjo është arsyeja pse unë do të këshilloja urgjentisht kundër dhënies së një autorizimi kombëtar të emergjencës”, ka thënë kreu i bordit drejtues të EMA, Christa Wirthumer-Hoche për një bisedë në transmetuesin austriak ORF.

“Ne mund ta kemi Sputnik V në treg këtu në të ardhmen kur të dhënat e duhura të rishikohen. Rishikimi i shpërndarjes ka filluar tani në EMA”, shtoi ajo pasi agjencia tha javën e kaluar se kishte filluar një rishikim të tillë.

“Të dhënat vijnë nga prodhuesit rusë dhe natyrisht ato do të rishikohen sipas standardeve evropiane për cilësinë, sigurinë dhe efikasitetin. Kur gjithçka të provohet, atëherë ajo do të autorizohet edhe në Bashkimin Evropian”, shtoi ajo.

Sipas Reuters, Sputnik V tashmë është aprovuar ose po vlerësohet për miratim në tre vende anëtare të BE – Hungari, Sllovaki dhe Republikën Çeke – dhe zyrtarët e BE-së kanë thënë që Brukseli mund të fillojë negociatat me një prodhues të vaksinave nëse të paktën katër vende anëtare e kërkojnë atë.

Ndërkohë Wirthumer-Hoche tha se Komiteti i EMA-së për Produkte Medicinale për Përdorim Njerëzor (CHMP) do të mbajë një takim të jashtëzakonshëm në 11 mars për të shqyrtuar vaksinën Johnson&Johnson COVID-19 për përdorim në BE.

“Ne presim një vlerësim pozitiv dhe se Komisioni (Evropian) shpejt do të japë autorizim”, shtoi ajo. /Telegrafi/