Në një hapësirë shumë të ngushtë jo më shumë se 120 kilometra nga Tirana, shtrihet një fshat i “humbur”!

Fjala është për Grabovën, dikur një qytet që sot është fshirë nga harta.

Sipas gojëdhënave, në kohën e lulëzimit Grabova kishte rreth 2000 familje dhe një e katërta e saj e ka braktisur zonën brenda një dite në shekujt XVII-XVIII.

Në periudhën e Mesjetës ky vendbanim (qytet me 12.000 banore) ka qenë në lulëzim të plotë. Ai ishte ndërtuar nga banorët. Dëshmi të gjalla janë dhe sot prania e tri urave me gurë, njëra prej tyre e periudhës antike si dhe Kisha e Shën Nikollas (Shë Kollit).

Por, cila është historia e këtij vendbanimi?

Për më shumë, shikojeni dokumentarin e gazetarit Marin Mema. /Telegrafi/