Qeveria arriti të shpenzojë vetëm 78% të shpenzimeve të planifikuara të kapitalit vitin e kaluar. Bëhet fjalë për shumën prej gati 290 milion euro, ndërsa ishin parashikuar gati 370 milion euro për të gjithë vitin pas zvogëlimit të tepricës së buxhetit vitin e kaluar. Përkatësisht, para se të rishikohej deficiti buxhetor, shpenzimet kapitale për vitin 2019 ishin parashikuar 422 milion euro, përcjell Telegrafi Maqedoni.

Të dhënat për realizimin e buxhetit të vitit të kaluar u publikuan sot nga Ministria e Financave, duke treguar se qeveria ka arritur të mbledhë pjesën më të madhe të të ardhurave, ose realizimi i anës së të ardhurave është gati 97 përqind. Shpenzimet realizohen me 95 përqind, ndërsa vetëm kapitali është më pak i realizuar, gjegjësisht janë realizuar vetëm tre e katërtat mjeteve të planifikuara.

Megjithëse investimet kapitale bëhen më rrallë pothuajse çdo vit dhe zvogëlohen me ribalancat, dy vitet e fundit kanë pasur një ecuri dukshëm të dobët. Këto janë paratë që shteti shpenzon në projekte kapitale për shkolla, kopshte, tubacione gazi.

Ministrja e Financave Nina Angelovska më herët në një intervistë për “Faktor” theksoi se ekziston një realizim vërtet të mirë në dhjetor prej 6.7 miliardë denarë për projektet në transport, mbrojtje, gazifikim, mjedis etj./Telegrafi/