LAJMI I FUNDIT:

Punonjësit e OKB-së braktisën qindra bashkëshorte dhe fëmijë të tyre në Haiti

Punonjësit e OKB-së braktisën qindra bashkëshorte dhe fëmijë të tyre në Haiti
Reklama

Organizata e Kombeve të Bashkuara (OKB) po përballet me një numër në rritje padish nga nënat beqare nga zonat ku kanë qëndruar paqeruajtësit ose punëtorët humanitarë. Gratë nga zonat e prekura që mbeten shtatzënë me një punonjës të OKB-së, mbeten vetëm në kushte jashtëzakonisht të vështira dhe shpesh përballen me diskriminim.

OKB-ja tani ka 463 pretendime për atësinë kundër stafit të saj, 55 prej të cilave janë miratuar. Në 298 raste, veprimi mbetet “në pritje”. Këta janë vetëm njerëzit që kanë thirrur.


Kryesisht të braktisura nga baballarët e tyre, këto nëna përpiqen të rrisin fëmijët në disa nga kushtet më të vështira në botë – pas fatkeqësive natyrore, konflikteve të dhunshme dhe etnike ose në kampet e refugjatëve – dhe shpesh përballen me një stigmë të ashpër sociale.

Por, ndërsa shoqëritë në të cilat jetojnë gratë mund t’i gjykojnë ato, vetë Kombet e Bashkuara e kanë të qartë se kush është fajtori për atë që e quan “shfrytëzimi dhe abuzimi seksual”.

Akuzat e OKB-së për shfrytëzim dhe abuzim seksual (SEA).

Në vitin 2003, Sekretari i Përgjithshëm i atëhershëm i OKB-së, Kofi Annan lëshoi një buletin që ndalonte seksin midis punonjësve të OKB-së dhe njerëzve që u dërguan për të ndihmuar, duke shpjeguar se marrëdhënie të tilla “bazohen në dinamikat e pabarabarta të pushtetit” dhe “minojnë besueshmërinë dhe integritetin e punës të Kombeve të Bashkuara”. Paqeruajtësit dhe policia ushtarake u ndalohet të “vëllazërohen” me popullsinë civile.

Sekretari aktual i Përgjithshëm, Antonio Guterres ka premtuar se do të rregullojë “shtëpinë e vetë OKB-së”. Në vitin 2017, ai prezantoi një strategji me katër drejtime që fokusohet jo vetëm në dhënien fund të pandëshkueshmërisë, por edhe në prioritizimin e të drejtave dhe dinjitetit të viktimave. Ai emëroi Ombudsmanin e parë të OKB-së për të Drejtat e Viktimave dhe krijoi një “fond besimi” për të mbështetur viktimat.

Por, nënat beqare haitiane të intervistuara nga CNN thonë se mbështetja ka qenë e pakët dhe e kushtëzuar. Dhe kërkesat e tyre për drejtësi, përgjegjësi nga baballarët për fëmijët, për të cilat ata mund të kenë të drejtë sipas ligjit të Haitit, madje edhe kompensim si viktima, nuk janë përmbushur.

“Ata na trajtojnë sikur të mos jemi njerëz”, tha një grua, duke përshkruar ndërveprimet e saj me OKB-në.

Në Haiti, ku bandat ndërluftuese kanë dëbuar mijëra nga shtëpitë e tyre në Port-au-Prince, duke ngritur çmimet e ushqimit dhe energjisë, gratë përshkruan një luftë të dëshpëruar për të mbijetuar dhe për t’u kujdesur për fëmijët e tyre. Disa u detyruan të largoheshin nga vendi.

Ndërkohë, skandalet seksuale që përfshinin personelin e OKB-së vazhduan. Në qershor të këtij viti, 60 paqeruajtës tanzanianë u dërguan në shtëpi nga Republika e Afrikës Qendrore pas akuzave për shfrytëzim seksual dhe abuzim që përfshinte katër viktima, dy prej të cilave ishin fëmijë. /Telegrafi/

Në trend Botë

Më shumë
E mbajtur peng për dy javë, gruaja e moshuar izraelite thotë se takoi shefin e Hamasit në tunelet e Gazës - tregon se çfarë i tha dhe si reagoi ai

E mbajtur peng për dy javë, gruaja e moshuar izraelite thotë se takoi shefin e Hamasit në tunelet e Gazës - tregon se çfarë i tha dhe si reagoi ai

Botë
Franca zbulon masat e reja kundër duhanit – tregohet se sa do të jetë çmimi i një pakoje cigaresh në vitet e ardhshme

Franca zbulon masat e reja kundër duhanit – tregohet se sa do të jetë çmimi i një pakoje cigaresh në vitet e ardhshme

Evropa
Borrell: Lavrovi në Shkup duhet të dëgjojë se pse Rusia është izoluar dhe sanksionuar

Borrell: Lavrovi në Shkup duhet të dëgjojë se pse Rusia është izoluar dhe sanksionuar

Botë
'Situatë shumë e rëndë': Dhjetë vende evropiane rrisin praninë ushtarake në Detin Baltik, përmes një klauzole të aktivizuar për herë të parë

'Situatë shumë e rëndë': Dhjetë vende evropiane rrisin praninë ushtarake në Detin Baltik, përmes një klauzole të aktivizuar për herë të parë

Evropa
Kush janë grupet e armatosura militante në Gaza?

Kush janë grupet e armatosura militante në Gaza?

Botë
Kremlini paralajmëron Poloninë, nëse dërgon trupa në kufirin Finlandë-Rusi

Kremlini paralajmëron Poloninë, nëse dërgon trupa në kufirin Finlandë-Rusi

Evropa
Kalo në kategori