Pozita e guvernatorit të Bankës së Anglisë e mbajtur aktualisht nga Mark Carney, i cili do të tërhiqet në janar të 2020-së qëndron si një nga postet më të fuqishme në bankat qendrore.

Carney kryeson Komitetin e Politikës Monetare që përcakton normat e interesit, Komitetin e Politikave Financiare që kontrollon sigurinë e sistemit financiar dhe Komitetin e Rregullimit Prudencial që forcon sigurinë e bankave individuale.

Qeveria britanike hapi garën për të pasuar Carney në muajin prill kur Thesari vendosi një shpallje për guvernatorin tjetër, me një pagë vjetore prej 480 mijë sterlina.

Specifikuesit e punës thanë që kandidati i suksesshëm duhet të “ketë udhëhequr një organizatë të madhe financiare”, duhet të ketë “aftësinë për të ruajtur besimin botëror në shërbimet financiare në Mbretërinë e Bashkuar” dhe “të kuptuarin e punës së qeverisë dhe rregullatorëve, të fituar përmes anëtarësimit në sektorin publik përkatës”.

Shumë nga njerëzit që mendohet se janë në një listë të shkurtër qeveritare për të qenë guvernatori i ardhshëm kanë shumë aftësi që ministrat kërkojnë, por asnjëri nuk i ka të gjitha, përcjell Scan.

Lagarde në krye të BQE, merr mbështetjen me votim të fshehtë nga eurodeputetët Lagarde në krye të BQE, merr mbështetjen me votim të fshehtë nga eurodeputetët

Andrew Bailey e ka pozicionuar veten mirë për postin, pjesërisht duke u bërë drejtuesi i Autoritetit të Sjelljes Financiare në 2016, por edhe duke mbajtur më parë disa role të larta në bankën qendrore. Por kohët e fundit është bërë pjesë e një skandali ku përfshihen paratë e disa investitorëve.

Ben Broadbent aktualisht drejton politikën makroekonomike në Bankën e Anglisë. Filloi karrierën e tij në Thesar dhe më pas falsifikoi një reputacion ndërkombëtar si ekonomist evropian.

Jon Cunliffe po kalon mandatin e tij të dytë në Bankën e Anglisë si zëvendësguvernator për stabilitetin financiar. Me përvojë të gjatë si një zyrtar qeveritar, sir Jon ulet në komitetet kryesore të politikës së Bankës së Anglisë, duke i dhënë atij përvojë në të gjitha aspektet e punës së bankës qendrore. Sfida e tij si kandidat për qeverisjen do të tregojë aftësinë e tij për të udhëhequr bankën qendrore.

Minouche Shafik aktualisht drejtuese e Shkollës së Ekonomisë në Londër, ishte zëvendësguvernatore e Bankës së Anglisë për bankat dhe tregjet ndërmjet viteve 2014 dhe 2017. Si ish shërbyese e lartë civile dhe një zëvendësdrejtore në FMN, ajo njihet si menaxhere e aftë.

Shriti Vadera është kryetare e Santander në Britani të Madhe që nga viti 2015, baronesha Vadera ka pasur një karrierë të gjatë në sektorin privat, si dhe një numër rolesh qeveritare, duke përfshirë si ministre biznesi në administratën e Gordon Brown.

Gerard Lyons ka një karrierë të suksesshme si një ekonomist i Londrës dhe prapë mund të emërohet nëse kancelari dhe kryeministri vendosin të rrëzojnë këshillat e panelit që përpiloi listën e ngushtë. /Telegrafi/