Kur fëmijët fillojnë të qajnë, është një instinkt i natyrshëm për shumë prindër që t’u thonë të ndalojnë

Por, sipas shumë ekspertëve, edhe pse kjo e zgjidh problemin aktual, mund të jetë jashtëzakonisht e dëmshme në planin afatgjatë, transmeton Telegrafi.

Jacks Anderson, një nënë e cila me profesion është këshilltare prindërore, pohon se fjalët që po përpiqemi ta bëjmë fëmijën të ndalojë së qari janë si “në rregull”, “je mirë”, “është vetëm një gërvishtje”, “të jesh trim” dhe të ngjashme janë të kota dhe më vonë do të ndikojnë në aftësinë e fëmijës për të përballuar emocionet në jetë.

“Ne u bëjmë një shërbim të keq fëmijëve tanë kur u kërkojmë të kontrollojnë ndjenjat e tyre. Sigurisht, ata janë të shqetësuar – rrëzohen, gjuri i tyre dhemb, ata shohin gjak. Nuk e kontrollojnë dot dhimbjen dhe kjo duket e frikshme”, shpjegon nëna.

Ajo shpjegoi se nëse prindërit përdorin vazhdimisht fraza “të padobishme”, fëmija do të fillojë të dyshojë në ndjenjat e tij.

“Ndjenjat janë diçka që ndodh dhe fëmijët kanë nevojë për ndihmë për t’i menaxhuar ato. Unë nuk mund t’i kontrolloj ata”, shpjegoi ajo.

Në vend që të përpiqeni t’i pengojë ata të qajnë, ai pretendon se është më mirë t’i përqafosh fëmijët, t’u thuash gjëra të tilla si “Më fal”, “është në rregull të qash” ose “duhet të jetë e frikshme të shohësh gjak/gërvishtje”.

Ajo që mund të bëni ende është t’u kërkoni atyre të ndajnë me ju se si ndihen në atë moment. Sipas “Mental Health Foundation”, afërsisht një në dhjetë fëmijë dhe të rinj janë të prekur nga problemet e shëndetit mendor. Psikoterapistja Amy Morin nga SHBA pohon se në këtë ndikon edhe ky gabim prindëror.

Këto fjali mund të mos ndihmojnë në fillim, por më vonë fëmija me siguri do t’i kuptojë dhe në këtë mënyrë do ta mësoni se si të përballet me emocione të ndryshme. /Telegrafi/