Terapia e plazmës së pasur me trombocite (PRP) përdor injeksione të një përqendrimi të trombociteve të vetë pacientit për të përshpejtuar shërimin e tendinave, ligamenteve, muskujve dhe nyjeve të dëmtuara. Në këtë mënyrë, injeksionet PRP përdorin sistemin shërues të secilit pacient individual për të përmirësuar problemet muskuloskeletale

Dr. Besim Demolli
Specialist i reumatologjisë
tel. +38344727068

Injeksionet e plazmës së pasur me trombocite (PRP) mund të japin një reduktim afatgjatë të dhimbjes të shoqëruar me gamën e problemeve degjenerative të nyjeve dhe tendinave, siç është osteoartriti i kyçeve dhe tendinopatitë degjenerative. Përmirësimet mund të zgjasin deri në një vit. Ashtu si me të gjitha trajtimet me injeksion, disa njerëz mund të përjetojnë efekte anësore.

Injeksionet brenda artikulare të gjurit të plazmës homologe të pasur me trombocite (PRP) janë treguar mjaft efikase për të përmirësuar funksionin dhe cilësinë e jetës në pacientët me lezione degjenerative të kërcit të gjurit dhe artrozës në 6 muaj pas injeksionit. Kondrocitet të trajtuar me plazmë autologe të pasur me faktorë të rritjes (PRGF) kanë treguar një rritje të konsiderueshme në sintezën e proteoglikanit dhe kolagjenit. Për më tepër, injeksionet PRP kanë treguar efikasitet më të madh dhe më të gjatë se injeksionet e acidit hialuronik në zvogëlimin e dhimbjeve, simptomave dhe përmirësimin e funksionit të nyjës/nyjeve.

Plazma e pasur me trombocite

Është e panjohur nëse plazma e pasur me trombocite (PRP) vepron përmes faktorëve lokalë parakrinë për të ndryshuar dhimbjen, përmes prodhimit të formimit të ri të hialinës ose fibrokartilazës, një kombinim i të dyjave, ose një mekanizmi tjetër fare. Sidoqoftë, dihet që PRP përmban nivele më të larta se normale të citokinave dhe faktorëve të rritjes, duke përfshirë faktorin e rritjes së trombociteve (PDGF), faktorët e rritjes si insulinë (IGF) 1 dhe 2, interleukin (IL) -8, faktorin e rritjes së keratinociteve (KGF), faktori i rritjes epidermale (EGF), faktori i rritjes së indit lidhor (CTGF), faktori i rritjes së fibroblastit (FGF) dhe faktori i rritjes transformuese (TGF).

Ekzistojnë disa metoda të përgatitjes së plazmës të pasur me faktorë anti-inflamatorë dhe të rritjes me prejardhje nga trombocitet. Ndërsa, sipas përkufizimit, plazma që do të përdoret duhet të pasurohet në një përqendrim të trombociteve më të lartë se sa baza fillestare, shkalla optimale e pasurimit aktualisht nuk dihet. Provat anekdotale kanë treguar se doza optimale mund të jetë në 2.5 herë fillestare dhe se përqendrimet e larta (5-9 herë fillestare) mund të kenë në të vërtetë një efekt frenues, megjithëse asnjë studim i qartë nuk e ka konfirmuar këtë pikë.

Përfitimet e qelizave të bardha të gjakut në plazmë janë gjithashtu të paqarta. Makrofagët punojnë për të ekuilibruar aspektet proinflamatore dhe anti-inflamatore të shërimit, ndërsa neutrofilet përmbajnë mbi 40 enzima lizogjene dhe lëshojnë radikale të lira dhe proteaza, të cilat mund të pengojnë shërimin. Sidoqoftë, llojet e leukociteve nuk mund të fraksionohen, kështu që mund të jetë më e dobishme në përgjithësi të përfshihen leukocitet në plazmë, pavarësisht nga ndonjë dëmtim i vogël i shkaktuar nga neutrofilet.

Pavarësisht nga metoda specifike e përdorur, ekzistojnë katër faza themelore.

1. Së pari, plazma është tërhequr duke përdorur teknikë sterile, shpesh nga fossa antecubital.
2. Plazma pastaj centrifugohet.
3. Më pas, PRP ndahet.
4. Më në fund, PRP injektohet në nyjën e gjurit.

Sasitë e gjakut të tërhequr ndryshojnë në përputhje me procedurën e zgjedhur, por një sasi e zgjedhur zakonisht e PRP që do të injektohet është 3-5 ml për injeksion, me një seri prej tre injeksionesh të kryera.

Klinicisti duhet të jetë i vetëdijshëm për disa detaje të injeksionit PRP. Plazma në përgjithësi është e antikoaguluar, më shpesh me dekstrozë të citratit antikoagulant (ACD), e cila ka një pH më të ulët se sa fiziologjik. Në atë që disa faktorë të rritjes janë të ndjeshëm ndaj pH, rekomandohet që zakonisht përgatitja të vendoset në një nivel fiziologjik para injeksionit. Numri i rrotulimeve që plazma centrifugohet mund të ketë gjithashtu një efekt.

Faktori i rritjes së pasur me plazmë (PRGF) i marrë përmes një metode me një rrotullim të vetëm dhe administruar në një seri prej tre injeksionesh është metoda më e zakonshme e përdorur. Sidoqoftë, një seri prej tre injeksionesh të PRP të marra pas dy cikleve të rrotullimit ka treguar gjithashtu përfitim të rëndësishëm, pavarësisht efekteve anësore më të mëdha afatshkurtra (p.sh., dhimbjes dhe ënjtjes).

Çfarë janë injeksionet PRP dhe si përdoren ato?

PRP (plazma e pasur me trombocite) është një proces ku merret pak gjak nga një pacient (zakonisht në një venë në krah). Gjaku rrotullohet shumë shpejt duke përdorur një pajisje të specializuar të njohur si centrifugë. Ky rrotullim shumë i shpejtë bën që gjaku të ndahet në një sërë pjesësh në varësi të peshës. Një pjesë specifike e gjakut të ndarë është plazma e cila do të përmbajë 2-5 herë numrin e zakonshëm të trombociteve. Vitet e kërkimit kanë treguar vazhdimisht se kjo plazmë e pasuruar ka një efekt rigjenerues në indet e trupit duke shkaktuar procese natyrore të shërimit. Injeksionet PRP jepen nën drejtimin e ultrazërit në zonën (zakonisht një nyje ose tendin) të dhimbjes dhe degjenerimit.

Injeksionet PRP shpesh rekomandohen për njerëzit me osteoartrit të gjunjëve. Ato gjithashtu mund të përdoren në osteoartritin dhe një sërë sëmundjesh të tjera të indeve të buta të cilat përfshijnë dhimbje dhe ndryshime degjenerative të vërejtura në skanimet radiografike.

Shumica e hulumtimeve tregojnë se një seri prej 3 injeksionesh PRP secila 1-2 javë larg njëra-tjetrës jep rezultatin më të mirë. Prandaj ne zakonisht ofrojmë programe trajtimi të përbëra nga 3 injeksione PRP.

Edukimi dhe pëlqimi i pacientit

Para injeksionit në gju, duhet të merren pëlqimet e informuara dhe mjeku duhet t’i shpjegojë qartë pacientit hapat që duhet të kryhen, përfitimet e pritshme, rreziqet dhe ndërlikimet e mundshme të procedurës. Pacientët inkurajohen të bëjnë pyetje dhe të shprehin kuptimin e qëllimit dhe rezultateve të mundshme të procedurës

Çfarë ndodh pas injektimit?

Një pjesë e konsiderueshme e pacientëve do të përjetojnë dhimbje për një javë ose dy pas injektimit. Kjo njihet si “ndezje pas injektimit” dhe zakonisht nuk është asgjë për t’u shqetësuar. Sigurisht që nuk do të thotë që injeksioni PRP nuk do të jetë i dobishëm për ju sapo të qetësohet sikleti fillestar. Ne përpiqemi të shmangim përdorimin e anestezisë lokale nëse është e mundur, kështu që vetë vendi i injektimit mund të ndjejë pak dhimbje për një ose dy ditë.

Gjithashtu, ju lutemi merrni parasysh aktivitetet tuaja në ditët e para pas injektimit, veçanërisht me potencialin e shpërthimit pas injektimit. Ne rekomandojmë që pacientët të kenë mundësinë të kenë pushim relativ për 5-7 ditë pas injektimit. Mundohuni të shmangni stërvitjen e rëndë për 5 ditët e para pas injektimit edhe nëse ndiheni rehat. Nëse jeni duke bërë një injeksion rreth një tendini, mund t’ju kërkohet të shmangni ndikimet e rënda dhe aktivitetet e ngarkimit për dy ose tre javë. Injeksionet rreth tendinave kanë më shumë gjasa të kenë ndezje pas injektimit dhe shpërthimi ka më shumë gjasa të zgjasë më gjatë.

Sa është efektive PRP?

Efektet e PRP janë treguar se zgjasin rreth 1 vit. Prandaj, disa pacientë mund të dëshirojnë të kenë një seri prej 3 injeksionesh PRP çdo vit nëse i gjejnë të dobishme.

Cilat janë rreziqet dhe efektet e mundshme anësore?

Shumica e njerëzve të cilët marrin injeksione PRP nuk kanë asnjë efekt anësor. Efekti kryesor anësor është ndezja pas injektimit siç u diskutua më sipër. Rreziqet e tjera dhe efektet anësore janë jashtëzakonisht të rralla.

Kur duhet të marrë injeksion PRP?

Indikacionet klinike:

Terapia PRP mund të përdoret për të trajtuar shumë sëmundje duke përfshirë dëmtimet e gjurit, artritin, dhimbjet dhe inflamacionet e kyçeve, dëmtimet e shpinës dhe dhimbjet trupore.

Kjo është një listë e plotë e sëmundjeve që PRP mund të trajtojë:

• Lëndimi i tetivës së Achilit
• Dhimbje në kyçin e këmbës
• Artriti
• Lëndimi i kërcit
• Sëmundja degjenerative e diskut
• Sëmundja degjenerative e nyjeve
• Disqe të fryra
• Hernia e diskut
• Dhimbje në bërryl
• Sindromi Facet
• Dhimbje në kërdhokull
• Dhimbje në nyje
• Dhimbje në gju
• Lëndimi i ligamentit
• Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës
• Dhimbje qafe
• Neuropati
• Lëndimi i i manzhetës rrotulluese
• Disfunksionimi i nyjeve sakroiliake
• Dhimbje në shpatull
• Tendinopatia
• Tendoniti
• Dhimbje dore

Kur unë nuk duhet të marrë injeksion PRP? Cilat janë kundërindikacionet?

Kundërindikimet absolute për injeksionet në gju të PRP përfshijnë sa vijon:

• Trombocitopeni kritike
• Paqëndrueshmëria hemodinamike ose septicemia
• Artriti septik, celuliti mbivendosur ose osteomieliti ad’hesiv
• Sindroma e disfunksionimit të trombociteve

Kundërindikimet relative të injeksioneve të gjurit PRP përfshijnë sa vijon:

• Përdorimi i rregullt i barnave anti-inflamatore josteroide (NSAID) brenda 48 orëve nga procedura
• Injeksioni kortikosteroid i gjurit brenda 1 muaji ose përdorimi sistemik i kortikosteroideve brenda 2 javësh
• Ethet ose sëmundjet e në kohën e fundit
• Kanceri, veçanërisht i kockave ose gjakut
• Anemi, me një nivel hemoglobine më të ulët se 10 g / dL
• Trombocitopeni, me numër trombocitet më të ulët se 10 5 / μL

Sa kohë zgjatë kjo procedurë?

Procedura zgjat afërsisht dy orë, përfshirë kohën e përgatitjes dhe shërimit. E kryer në mënyrë të sigurt në një zyrë mjekësore, terapia PRP lehtëson dhimbjen pa rreziqet e operacionit, anestezisë së përgjithshme ose qëndrimeve në spital dhe pa një shërim të zgjatur. Në fakt, shumica e njerëzve kthehen në punët e tyre ose aktivitetet e zakonshme menjëherë pas procedurës.

Sa shpesh duhet të bëhet kjo procedurë?

Në fillim, duhet të bëhen trajtime të mjaftueshme për të maksimizuar shërimin. Numri i saktë i seancave të trajtimit ndryshon me zonën e dëmtuar, llojin e dëmtimit dhe aftësinë tuaj për të shëruar. Në përgjithësi mund të prisni nga një deri në 4 seanca. Sidoqoftë, mund të fitoni një lehtësim të konsiderueshëm pas injektimit të parë ose të dytë.

/Telegrafi/