Gjiganti rus i energjisë bërthamore Rosatom do të fillojë ndërtimin e dy reaktorëve të rinj bërthamorë në Hungari në javët e ardhshme, tha ministri i jashtëm i Hungarisë.

Marrëveshja, e arritur midis Rusisë dhe shtetit të BE-së në vitin 2014, synon të zgjerojë centralin bërthamor ekzistues Paks.

Industria bërthamore e Rusisë nuk i është nënshtruar sanksioneve të BE-së për pushtimin e përgjakshëm të Ukrainës, raporton bbc.

Lëvizjet për të izoluar dhe sanksionuar eksportet e saj të naftës dhe gazit nuk janë mbështetur pa kushte nga Hungaria.

Vendi i Paks aktualisht gjeneron 40 për qind të furnizimit me energji elektrike të Hungarisë.

Reklama

“Le të fillojë ndërtimi!”, shkroi ministri i Jashtëm, Peter Szijjarto në Facebook.

Me dy reaktorët shtesë, termocentrali bërthamor – aktualisht i përbërë nga katër reaktorë të ndërtuar nga sovjetikët – do të shohë kapacitetin e tij më shumë se dyfish.

Reklama

“Ky është një hap i madh, një moment historik i rëndësishëm”, shtoi Szijjarto. “Në këtë mënyrë ne do të sigurojmë sigurinë energjetike të Hungarisë në afat të gjatë dhe do t’i mbrojmë hungarezët nga luhatjet e egra të çmimeve të energjisë”, përfundoi ai.

Ai shtoi se reaktorët bërthamorë mund të jenë gati për shërbim deri në vitin 2030.

Projekti i diskutueshëm 12.5 miliardë euro financohet kryesisht nga Rusia.

Reklama

Në vazhdën e luftës në Ukrainë, shumë shtete të BE-së janë përpjekur të pakësojnë varësinë e tyre nga furnizimet ruse të energjisë. /Telegrafi/