Sipas psychiatry.org, depresioni përcaktohet si një çrregullim i zakonshëm mendor që ndikon negativisht në mënyrën se si ndiheni, mendoni dhe veproni. Mund të paraqitet si ndjenja e tepërt e trishtimit dhe / ose humbje e interesit për gjërat që keni shijuar dikur, dhe madje mund të shkaktojë reagime fizike në trup.

Menaxhimi i simptomave të kësaj gjendje shpesh kërkon një qasje me shumë plane. Kohët e fundit, shkencëtarët kanë hetuar marrëdhëniet midis shëndetit tonë të zorrëve dhe shëndetit tonë mendor. Siç rezulton, ata janë më të lidhur se sa mund të kemi menduar.

Disa ekspertë madje besojnë se marrja e probiotikëve për depresion mund të ndihmojë në përmirësimin e ndjeshëm të simptomave për njerëzit që vuajnë.

Probiotikë për depresionin – Çfarë thotë shkenca

Në një përmbledhje të studimeve, studiuesit synuan të shqyrtojnë provat ekzistuese mbi efektin e ndërhyrjeve të bazuara në probiotikë në depresion. Një numër provash të kontrolluara rastësisht u përfshinë në meta-analizë. Rezultatet e rishikimit treguan se probiotikët ulën ndjeshëm rezultatin e shkallës së depresionit (përdoret për të matur ashpërsinë e simptomave depresive) në subjektet që i morën ato. Studiuesit gjithashtu zbuluan se probiotikët kishin një efekt pozitiv si në popullatën e shëndetshme ashtu edhe në pacientët me çrregullime të mëdha depresive, shkruan First For Women.

Lidhja zorrë-tru

Studiuesit teorizuan se probiotikët mund të luanin një rol të madh në trajtimin e depresionit për shkak të asaj që ata e quajnë lidhja zorrë-tru. Bakteret në zorrë mund të ndikojnë në prodhimin e disa hormoneve që ndihmojnë në zbutjen e simptomave të depresionit.

“Mikrobiota e zorrëve ose bakteret në zorrë mund të aktivizojnë sistemin imunitar dhe nervor qendror, duke përfshirë mikroorganizmat komensalë dhe patogjenë në traktin gastrointestinal, pasi mikroorganizmat e zorrëve janë në gjendje të prodhojnë dhe të shpërndajnë substanca të tilla neuroaktive si serotonina dhe acidi gama-aminobutrik”, shpjeguan studiuesit.

Serotonina, e quajtur ndonjëherë “hormoni i lumturisë” është përgjegjës për stabilizimin e disponimit tonë dhe gjenerimin e ndjenjave të mirëqenies, kënaqësisë dhe lumturisë. Është gjithashtu i përfshirë në komunikimin midis qelizave në sistemin tonë nervor dhe trurit dhe ndikon në proceset trupore si ngrënia, gjumi dhe tretja. Interesante, thuhet se 95 për qind e serotoninës në trup prodhohet në të vërtetë në zorrë! Studimet që u rishikuan të gjitha treguan se ndikimi i probiotikëve në bakteret në zorrë dha rezultate pozitive për simptomat e depresionit.

Në përgjithësi, duke i kushtuar vëmendje zorrës suaj mund të bëjë qartë një ndryshim të madh në shëndetin tuaj mendor. Si gjithmonë, sigurohuni që të flisni me mjekun tuaj para se të filloni ndonjë regjiment të ri shtesë. /Telegrafi/