Kisha Katolike duhet të konsiderojë heqjen e beqarisë për priftërinjtë, tha kardinali gjerman Reinhard Marx për gazetën Süddeutsche Zeitung.

“Do të ishte më mirë që të gjithë të krijonin mundësinë e të paturit priftërinj beqarë dhe të martuar”, tha ai, në komentet që do të shfaqen në edicionin e së enjtes të gazetës gjermane, shkruan dpa, përcjell Telegrafi.

“Për disa priftërinj do të ishte më mirë të ishin të martuar, jo vetëm për arsye seksuale, por sepse do të ishte më mirë për jetën e tyre dhe nuk do të ishin aq të vetmuar”.

“(Dhe) Ne duhet ta drejtojmë këtë diskutim”.

Reklama

Markx është kryepeshkopi i Mynihut dhe Freising-ut dhe porositi një raport të publikuar së fundmi që nënvizonte një numër rastesh në të cilat Kisha nuk kërkoi veprime ligjore kundër priftërinjve të akuzuar për abuzim seksual, duke përfshirë atë që përfshin Papa Emeritus Benediktin XVI.

Reklama

Marx u akuzua gjithashtu në atë raport.

Vitin e kaluar, ai ofroi dorëheqjen e tij, duke thënë se Kisha ishte “e vdekur” në qendër të saj pas pretendimeve, por kjo u refuzua nga Vatikani.

Që atëherë, Marx ka bërë thirrje për reforma disa herë.

Priftërinjve katolikë kërkohet të jenë beqarë, por kjo kërkesë është vënë në pikëpyetje pasi skandalet e abuzimit seksual po zbulohen nga vendi në vend.

Reklama

Për më tepër, kërkesa për beqari ka ulur interesin për këtë punë, që do të thotë se shumë priftërinj janë burra të moshuar me pak priftërinj më të rinj që hyjnë në këtë profesion.

Marx e quajti praktikën e beqarisë “të pasigurt”, por gjithashtu refuzoi të vinte një lidhje midis kërkesës për beqari dhe rasteve të shumta të abuzimit.

Reklama

Por, i pyetur nga gazeta për pyetjen e të pasurit gra si priftërinj, Marx nuk pranoi të përgjigjet. Ai vuri në dukje se kjo është një temë që diskutohet brenda Kishës. /Telegrafi/